Війська РФ можуть опинитися в Білорусі / REUTERS

У Раді національної безпеки та оборони України прогнозують, що після 1 листопада Росія може ввести свої війська в Білорусь, що стане великим викликом для нашої країни, а також Польщі та Литви.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час Київського безпекового форуму, пише "РБК-Україна".

Чиновник підкреслив, що зараз складно прогнозувати, чи зможуть білоруси перемогти режим Олександра Лукашенка. РФ, за його словами, буде робити все можливе, щоб впливати на процеси всередині Білорусі.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі створити партію, яка виступатиме за інтеграцію з Росією

"Вони впливали там постійно, впливали через економічні фактори. Зараз вони вирішуватимуть питання в залежності від того, як буде розвиватися ситуація після 1 листопада - виборів у Молдові. Ми вважаємо, що вони можуть увійти в більш жорстоку ситуацію і заходити своїми військами на території Білорусі", - сказав Данілов.

Секретар Радбезу зазначив, що Росія ніколи не приховувала планів щодо бажання повернути вплив в Україні та Білорусі.

Інтеграція Росії та Білорусі: що відомо

  • На початку вересня 2020 року прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін на зустрічі з Олександром Лукашенком у Мінську заявив про прогрес з питання майбутнього Союзної держави.
  • На початку серпня, напередодні президентських виборів у Білорусі, Олександр Лукашенко заявив, що створити спільну з Росією державу вже не вийде.

Союз РФ і Білорусі

Союзна держава - конфедеративний союз Російської Федерації і Республіки Білорусь з поетапно організованим єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним і культурним простором. Договір про створення Союзної держави Росії і Білорусі підписаний 8 грудня 1999 в Москві. Він набув чинності 26 січня 2000 року після обміну ратифікаційними грамотами між в.о. президента РФ Володимиром Путіним і президентом РБ Олександром Лукашенком. Наприкінці 2019 року була затверджена Дорожня карта більш поглибленої інтеграції Білорусі у складі Союзної держави. На шляху завершення утворення Союзної держави як реального державного утворення стала позиція президента Білорусі Олександра Лукашенка, який не хоче втрачати свою владу внаслідок ліквідації Білорусі в рамках Союзної держави.