США направили військові літаки до Саудівської Аравії на тлі загрози нападу Ірану / фото REUTERS

США направили авіацію в бік Ірану на тлі побоювання Саудівської Аравії щодо можливого нападу Тегерана на королівство.  

Як пише The Washington Post, не анонсована відправка літаків стала "ілюстрацією сили і важливості партнерства" США і Саудівської Аравії. 

Повідомляється, що після того, як розвідка Саудівської Аравії попередила США про неминучі атаки іранських балістичних ракет і безпілотників на цілі в королівстві, Центральне командування США направило в напрямку Ірану військові літаки, що базуються в регіоні Перської затоки. WP не інформує, коли це могло статися, але повідомляє, що це відбулося в рамках загального підвищення бойової готовності сил США і Саудівської Аравії. 

Відео дня

За інформацією журналістів, попри агресивну реакцію США на прийняте минулого місяця Саудівською Аравією рішення скоротити видобуток нафти, адміністрація президента США Джо Байдена шукає ознаки того, що тісні відносини в області безпеки між Вашингтоном і Ер-Ріядом, що тривають десятиліттями, можна врятувати.

"Ми розриваємо стосунки? Ні. У нас були фундаментальні розбіжності щодо стану ринку нафти та світової економіки, і ми аналізуємо те, що сталося. Але в цих відносинах на карту поставлені важливі інтереси", – зазначив високопоставлений чиновник адміністрації, коментуючи заяви Байдена про "деякі наслідки" для Саудівської Аравії через нафтову угоду на користь РФ.

Наразі США зберігають значну кількість повітряних засоби в регіоні, в тому числі винищувачі F-22 в Саудівській Аравії. Також там знаходяться близько 2500 військовослужбовців США, багато з яких беруть участь у розвідувальній роботі і навчанні. 

Загроза нападу Ірану на Саудівську Аравію та Ірак

Раніше AP і Wall Street Journal повідомили, що Саудівська Аравія поділилася розвідданими зі Сполученими Штатами, які підтверджують плани Ірану про напад на королівство і іракське місто Ербіль. 

Повідомлялося також, що Саудівська Аравія, США і кілька інших сусідніх держав підвищили рівень бойової готовності своїх збройних сил. 

У США заявили, що "стурбовані картиною загроз". Також наголосили, що перебувають в контакті з Саудівською Аравією і готові "без коливань діяти для захисту своїх інтересів та інтересів партнерів в регіоні". 

У Тегерані заявили, що дані "недостовірні", а звинувачення є безпідставними.

Вас також можуть зацікавити новини: