Таліби не дозволили дівчаткам повернутися до шкіл \ фото REUTERS

Афганські дівчата не зможуть повернутися до навчання в середній школі, а викладачки – до роботи у закладах середньої освіти, оскільки члени руху "Талібан" дозволили ходити на уроки тільки хлопчикам та вчителям-чоловікам.

Нове міністерство освіти Афганістану оголосило, що учні та вчителі чоловічої статі мають повернутися до навчання в середній школі в суботу, 18 вересня. Водночас у заяві про відновлення занять не згадується ні про учениць, ні про викладачок.

Читайте такожВ Афганістані з часу захоплення влади талібами закрилися понад 150 ЗМІ

Відео дня

При цьому офіційний представник "Талібану" Забіхулла Моджахед заявив, що відкрити школи для представниць жіночої статі нібито "планується незабаром". Він запевнив, що чиновники в даний час працюють над "процедурою" для цього, передає Українська правда з посиланням на BBC

Водночас афганська школярка, ім'я якої не розкривається, сказала журналістам, що почувається спустошеною, а перспективи в освіті "виглядають дуже похмуро".

Інша 16-річна школярка з Кабула зазначила, що це був "сумний день".

"Я хотіла стати лікарем! І ця мрія зруйнована. Не думаю, що вони дозволять нам повернутися до школи. Вони не хочуть, щоб жінки здобували освіту", - сказала дівчина.

Захоплення влади в Афганістані талібами

15 серпня Афганістан захопили члени терористичного руху "Талібан". Того ж дня президент країни Ашраф Гані втік з Афганістану.

7 вересня таліби оголосили про формування перехідного уряду. Його головою став голова ради керівництва руху Мохаммад Хасан Ахунд.

Таліби закрили Міністерство у справах жінок і замінили його департаментом, який в минулому дотримувався суворих релігійних доктрин.