Таліби знайшли золото і готівку в будинках посадовців старого режиму / фото REUTERS

Підконтрольний талібам центробанк Афганістану заявив, що вилучив 12,4 мільйона доларів (у готівці та золоті) у колишніх топ-чиновників попереднього правлячого режиму.

Як повідомляє Reuters, вилучення коштів торкнулося колишнього віце-президента країни Амрулли Салеха.

У заяві ЦБ йдеться, що кошти і золото зберігалися в будинках посадовців.

Відео дня

За словами двох афганських фінансистів, таліби хочуть показати, що готові повернути активи колишнім урядовцям. Минулого тижня ЦБ порекомендував банкам заморозити рахунки політично значущих осіб, пов'язаних з попереднім режимом.

Влада Талібану в Афганістані

Бойовики радикального ісламістського руху "Талібан" 15 серпня увійшли в Кабул і оголосили, що взяли під контроль всю країну.

Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і покинув країну, щоб, за його словами, запобігти кровопролиттю.

Читайте такожВ Афганістані з часу захоплення влади талібами закрилися понад 150 ЗМІ

Таліби спочатку закликали суспільство до порядку, посадовцям порекомендували повертатися на робочі місця. Однак незабаром в країні почалися жорстокі розправи над силовиками і громадянами, які працювали з попередньою владою, а також над журналістами і перекладачами.

Зараз країна відчуває гостру фінансову кризу, Кабул стикається з нестачею доларів на тлі заморозки афганських рахунків із коштами від МВФ та Світового банку. 

12 вересня повідомлялося, що Талібан вирішив проводити всі розрахунки в торгових операціях Афганістану в національній валюті - афгані.