Олександр Лукашенко / REUTERS

Якщо на виборах президента Білорусі Олександр Лукашенко не отримає підтримку більше 50% виборців, це буде означати, що система влади в країні дала тріщину.

Якщо діючий президент не виграє в першому турі, "він перестане бути лідером". Таку думку в ефірі телеканалу Obozrevatel TV висловив експерт з міжнародних питань Ігар Тишкевич.

Читайте такожЕкс-кандидат у президенти Білорусі, який переховувався в Росії, приїхав до Києва

Відео дня

За оцінками експерта, в авторитарній країні, якою, на його думку, є Білорусь, лідер не може допустити другого туру президентських виборів. "Для Лукашенка або результат в першому турі, чи немає результату взагалі", – підкреслив Тишкевич.

"За даними ЦВК, Лукашенко, швидше за все, набере більше 60%", – спрогнозував він.

Разом з тим експерт припустив, що "адміністративна та силова система примусу" в країні може виявитися недостатньо ефективною, і тоді реальний результат Лукашенка на виборах буде менше 50%. Це буде означати, що "вся система влади дала тріщину".

Водночас експерт виключив ймовірність масових протестів у країні за зразком українського Майдану. За прогнозами Тишкевича, після виборів у Білорусі можливі протести, а також оскарження їх результатів у судовому порядку.

Нагадаємо, чергові президентські вибори в Білорусі призначені на неділю, 9 серпня.