ЄС зробив економічний рух на Південь / REUTERS

ЄС шукає нових партнерів для того, щоб зменшити залежність від США та Китаю. Як повідомляє Reuters, Європейська комісія заявила про пріоритет укладення договору з південноамериканським блоком Меркосур.

Ця угода довго відкладалася, однак тепер ЄС хоче відновити відносини з блоком. Для Європи важливо отримати пріоритетний доступ до сировини та інших ресурсів Латинської Америки в умовах "зростання геополітичних викликів".

Reuters з посиланням на дипломатичні джерела в ЄС відзначає, що ця угода дозволить унії менше покладатися на Пекін та Вашингтон. Особливо це буде позитивним кроком, якщо Дональд Трамп повернеться на пост президента США.

Відео дня

"Завдяки зміцненню партнерства між двома регіонами, які є одними з найбільш тісно пов’язаних у світі інтересів і цінностей, ЄС і ЛАК (регіон Латинської Америки і Карибського басейну) матимуть кращі можливості для протистояння глобальним викликам", -  передає вміст документа Reuters.

У ньому також зазначено, що Латинська Америка та Європа повинні зменшувати свою залежгість від третіх країн. Документ визначає дорожню карту для якнайшвидшого укладення низки угод про вільну торгівлю та партнерство з країнами Латинської Америки, а також для активізації двосторонніх відносин з Мексикою та Бразилією.

Відносини Європи з блоком Меркосур: що відомо

У 2019-му році ЄС і Меркосур уклали договір про зону вільної торгівлі. Щоправда, у деяких країнах блоків він досі не пройшов ратифікацію парламентами.

Наприклад, у Парижі заявили про те, щоб Меркосур погодив додаткові зобов’язання, згідно з правилами, котрі діють в ЄС. Ця угода викликала обурення в французьких фермерів, тож вони не підтримали її.

До Меркосур входять Аргентина, Бразилія, Уругвай, Парагвай і Венесуела.

Вас також можуть зацікавити новини: