У Києві пікетували офіс Денісової / фото LB.ua

Кримська правозахисна група та Медійна ініціатива за права людини закликали уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову піти з посади через порушення присяги, згідно з якою омбудсмен має здійснювати свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб.

Читайте такожДенісова звільнила свого представника у ВККСУ через шантаж з боку голови Окружного адмінсуду Києва - Ситник

Як йдеться у спільній заяві правозахисних організацій, така вимога мотивована нещодавньою заявою НАБУ з приводу того, що Денісова звільнила свого представника у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, піддавшись на шантаж з боку керівництва Окружного адміністративного суду Києва та за посередництва у цьому шантажі Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відео дня

"На наш погляд, ситуація, яка зараз склалася у зв’язку із оприлюдненням компрометуючих Людмилу Денісову матеріалів, загрожує незалежності всієї інституції уповноваженого Верховної Ради України з прав людини... Ми вважаємо, що з метою збереження національної та міжнародної довіри до Офісу омбудсмена України Людмила Денісова не може далі обіймати посаду...", - йдеться в заяві.

Правозахисники звернулися до Денісової з вимогою добровільно скласти з себе повноваження, а також скасувати накази про звільнення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, винесені під тиском, відкликати призначених під тиском членів ВККС та скасувати публічний конкурс з добору кандидата, якого омбудсмен призначає членом ВККС.

Крім того, організації просять правоохоронні органи відкрити кримінальне провадження та провести незалежне розслідування з приводу даних, раніше оприлюднених НАБУ, щодо ймовірного вчинення Денісовою кримінального правопорушення, а Верховну Раду дев'ятого скликання створити тимчасову спеціальну комісію ВР та підготувати висновок щодо наявності чи відсутності підстав для звільнення з посади уповноваженого у зв’язку із порушенням присяги.

Акція пройшла з вимогою зупинити конкурс на вакантну посаду до Вищої кваліфікаційної комісії суддів / фото LB.ua

Як повідомляв УНІАН, 26 липня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Денісова звільнила свого представника у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, піддавшись на шантаж з боку керівництва Окружного адміністративного суду Києва та за посередництва у цьому шантажі Національного агентства з питань запобігання корупції.

Як сказав Ситник, голова суду Павло Вовк мав намір позбавитися "неугодного" члена ВККСУ Андрія Козлова для того, щоб пройти кваліфікаційне оцінювання у ВККСУ. Для цього Вовк звернувся до Денісової, за чиєю квотою було призначено Козлова, та запропонував їй відкликати Козлова в обмін на те, що НАЗК не буде давати негативний висновок по її електронній декларації.

У плівках Вовка фігурує фраза "Яйця цієї уповноваженої у нас" / фото LB.ua