REUTERS

Чупов помер 8 лютого 2016 року, вказано на його могилі, повідомляє РБК. На фотографії на могилі Чупов зображений у формі МВС з погонами майора.

Журналістам вдалося розшукати його колишнього товариша по службі, який знав Чупова за першої чеченської кампанії. Він розповів, що кілька тижнів тому йому подзвонив якийсь «полковник Олексій Космачов» і запросив на похорон Чупова (вони відбулися 18 лютого), повідомивши, що той, за його словами, був убитий у Сирії під час мінометного обстрілу. За його даними, Чупов перебував у складі російського військового угруповання в Сирії.

Читайте такожУ Сирії в районах перемир'я за 23 дні загинули понад півтисячі людей

Відео дня

Співрозмовник, який допомагав організовувати похорон Чупова, каже, що родичі під час траурної церемонії назвали іншу версію смерті. За їх словами, Чупов помер своєю смертю недалеко від кордону з Україною, де він допомагав комусь із друзів з переїздом. Наводити інші подробиці джерело РБК відмовилося.

Про загибель військовослужбовця також повідомили експерти Conflict Intelligence Team. CIT, які займаються незалежними розслідуваннями збройних конфліктів в Україні та в Сирії.

CIT знайшов коментарі трьох колишніх товаришів по службі Чупова в соціальних мережах «ВКонтакте» і «Одноклассники» — Радика Бєлова, Олександра Вороничева і Сергія Саприкіна. Всі троє в ході дискусії в коментарях до фотографій Чупова, відповідаючи на питання друзів про його долю, в лютому стали повідомляти, що, за їх даними, він загинув у Сирії. Саприкін уточнив, що Чупов помер від осколкового поранення.

Вдова Чупова Світлана підтвердила РБК інформацію про смерть чоловіка. Але, відповідаючи на уточнююче питання, чи правда, що він помер в Сирії, сказала, що у журналістів «неправильна інформація з приводу того місця, де він загинув». Вона відмовилася обговорювати подробиці загибелі чоловіка і порекомендувала звернутися із запитом до архіву МВС.

Відзначається також, що напередодні сороковин в акаунті в соціальній мережі «Одноклассники» Чупова (його сторінку тепер веде його вдова Світлана) з'явився заклик не розмовляти з журналістами, які готують «провокацію» і «брудний репортаж».

У Міноборони РФ і МВС також не відповіли на запити, надіслані 21 і 22 березня.

У Conflict Intelligence Team припускають, що Чупов міг перебувати в Сирії в якості інструктора і не брав участі в боях.

У свою чергу колишній товариш по службі Чупова сказав кореспонденту, що ветеран ВВ МВС, мабуть, виконував функції «парламентера», але не зміг пояснити, у чому саме могла полягати його робота.

Заступник директора Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін у розмові з РБК зміг пояснити, що може розумітися під «переговорником», але зазначив, що в Сирії російські військові, швидше за все, займалися охороною об'єктів. Не виключено, що вони також могли бути і інструкторами для сирійців, підкреслив Храмчихін.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент РФ Володимир Путін офіційно підтвердив загибель п'ятого російського військового в Сирії.