Народний депутат України від фракції “Батьківщина”, колишній начальник київської міліції Віталій Ярема не проти надання громадянам дозволу на вільне придбання зброї, але вважає, що в теперішніх умовах цього робити не можна.

Про це він заявив під час чат-конференції на сайті «Ліга».

За словами Яреми, практика, яка склалася з продажем зброї в країнах Євросоюзу, а також пострадянських Латвії та Естонії, показує, що не відбулося погіршення криміногенної ситуації від надання громадянам дозволу купувати короткоствольну вогнепальну зброю.

Відео дня

“Я вважаю, що при нормальному законодавчому забезпеченні, жорсткому контролі з боку правоохоронних органів та відсутності корупційної складової, у цій сфері діяльності можна прийняти закон про продаж зазначеної вогнепальної зброї. Однак, у нинішніх реаліях, коли можна за гроші придбати медичну довідку, або, підкупивши дільничного інспектора міліції, порушувати правила зберігання та перевезення зброї, продаж її в країні може призвести до погіршення криміногенної ситуації”, - сказав Ярема.

Як повідомляв УНІАН, ініціює розробку і ухвалення законопроекту «Про зброю» українська асоціація власників зброї. Ініціатори розробки законопроекту підкреслюють, що Україна наразі є єдиною європейською країною, де питання придбання, володіння, зберігання та застосування, а також контролю у сфері обігу вогнепальної зброї є законодавчо неврегульованими.

Вони зауважують, що недосконалість існуючого нормативного врегулювання призводить до численних порушень у сфері обігу вогнепальної зброї та зростання кількості злочинів з її застосуванням. Водночас, у цивілізованих країнах світу, включаючи колишні республіки СРСР, відповідні закони діють, сприяючи наведенню реального порядку в суспільстві та зниженню рівня злочинності.