Прокурором Криму Володимиром БОЙКОМ за результатами перевірки додержання законодавства про захист прав дітей на безпечну продукцію та якісне харчування внесено подання до Ради міністрів АРК. 

Як повідомляє прес-служба прокуратури Криму, у документі увагу урядузвертається на те, що в автономії розроблено низку регіональних програм у сфері охорони дитинства, при цьому жодна з них не передбачає заходів щодо забезпечення неповнолітніх кримчан повноцінними продуктами харчування і товарами дитячого асортименту.

Результати ігнорування владою даної проблеми викладені в поданні на прикладі численних порушень, виявлених прокуратурою.

Відео дня

Наприклад, не можуть скористатися гарантованими їм державою пільгами наймолодші кримчани – в автономії діє всього три молочні кухні. «А якщо враховувати, що молочна кухня Білогірського району забезпечує харчуванням лише дітей, які знаходяться на стаціонарному лікуванні в центральній районній лікарні, а дитяча молочна кухня Джанкойського району знаходиться в с.Азовське і готує тільки кип`ячене молоко для дітей цього населеного пункту, то виявляється, що фактично в Криму функціонує одна молочна кухня – в Сімферополі», - йдеться в повідомленні.

Без гарячого харчування залишилися учні в Роздольненському, Сімферопольському, Красноперекопському, Красногвардійському, Нижньогірському, Первомайському, Білогірському, Джанкойському районах Криму.

Не гарантована повною мірою дітям і безпека харчування, інформує прокуратура. "У дитячих закладах встановлені численні порушення вимог санітарно-епідеміологічного законодавства. На харчоблоках, посуді та обідніх столах, на пробах їжі у ряді шкіл Джанкойського, Сакського, Сімферопольського районів виявлені бактерії кишкової палички. У загальноосвітніх школах Щолкино для приготування їжі використовувалися напівфабрикати і консервовані продукти невідомого виробництва, продавалися кондитерські вироби зі штучними добавками, - йдеться у повідомленні. - Немарковану, невідомого походження, з терміном придатності, який сплинув, – таку небезпечну продукцію дитячого асортименту виявлено в спеціалізованих магазинах Сімферополя, Ялти, Судака", - мовиться у повідомленні. На всі вказані факти порушень внесені документи прокурорського реагування.

За результатами перевірки прокуратурою Євпаторії порушено дві кримінальні справи: стосовно підприємців, які поставляли в дитячий санаторій продукти без відповідних документів, і щодо співробітників ветлабораторії, які видали довідки на продукцію, що не пройшла ветконтролю.

Крім того, у поданні прокуратура вказала кримському уряду на невиконання постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо забезпечення дітей повноцінними продуктами харчування і товарами дитячого асортименту, стимулювання вітчизняного виробництва і реалізації вказаних товарів». В автономії більшість товарів для дітей – привезенні: промислову продукцію дитячого асортименту виробляють лише одинадцять підприємств різних форм власності, а продукти харчування для дітей (соки) - лише один завод.