Міністерство закордонних справ Росії розцінює як недружний крок рішення про заборону Юрію ЛУЖКОВУ на в`їзд до України.

Про це йдеться у коментарі МЗС РФ

"У Москві з подивом сприйняли рішення української влади про заборону Ю.М.ЛУЖКОВУ на в`їзд в Україну", - мовиться у коментарі.  

Відео дня

"Мерові Москви невиправдано інкримінується якесь зазіхання на територіальну цілісність України.   Ю.М.ЛУЖКОВ ніколи не припускався недружніх висловів щодо України. Він своїми практичними діями активно сприяє розвиткові відносин між двома державами", - заявляє МЗС Росії.

"Ю.М.ЛУЖКОВ висловив лише думку, яка, до речі, збігається з точкою зору більшості росіян, які болісно сприйняли розпад СРСР, що, як видається, жодним чином не є замахом на суверенітет України, - кажуть у російському МЗС. - У всій цій непристойній історії особливо насторожує таке: українська сторона укотре відмовляє російським громадянам в праві висловлювати свої погляди на наше спільне минуле і знову повернулася до хибної практики складання "чорних списків", обмежуючи в`їзд на територію України окремим громадянам Російської Федерації".

"Зазначене рішення української влади розцінюємо як недружній крок, що йде врозріз з обопільними зусиллями з вибудування атмосфери довіри і взаєморозуміння в російсько-українських відносинах", - підкреслює МЗС РФ.

Як повідомляв УНІАН, 10 травня у Сімферопольському аеропорту Ю.ЛУЖКОВУ співробітники СБУ вручили письмове попередження про неприпустимість протиправних дій.

11 травня, виступаючи у Севастополі, Ю.ЛУЖКОВ заявив, що питання про Севастополь «залишилось невирішеним».

Як відзначив Ю.ЛУЖКОВ, «Севастополь у 1948 році був виділений як місто, яке увійшло у підпорядкування державі. У 1954 році Севастополь не увійшов до тих областей, тих територій, які Микита Хрущов передав Україні. І ми говоримо про те, що це питання залишилося невирішеним, ми його вирішуватимемо. Ми його вирішуватимемо на користь тієї правди, на користь тих державних позицій і того державного права, що їх має Росія щодо своєї військово-морської бази – Севастополя».

12 травня начальник прес-служби СБУ Марина ОСТАПЕНКО повідомила, що Служба безпеки України заборонила Ю.ЛУЖКОВУ в`їзд на територію України.

За її словами, у зв`язку з тим, що громадянин Ю.ЛУЖКОВ проігнорував попередження СБУ про неприпустимість здійснення дій, які завдають шкоди національним інтересам України та її територіальній цілісності, відтепер меру Москви заборонено в`їзд в Україну.

Міністр закордонних справ України Володимир ОГРИЗКО називає законними та адекватними дії СБУ щодо Ю.ЛУЖКОВА.

В.ОГРИЗКО наголсив, що мова не йде про будь-які «чорні списки». За словами міністра, СБУ чітко обґрунтувала своє рішення щодо Ю.ЛУЖКОВА. «Ніяких чорних списків немає і не було ніколи. Це все вигадки відомих товаришів», - сказав він.