Генеральний директор МДЦ «Артек» Борис НОВОЖИЛОВ заявляє про наміри оголосити голодування, якщо держава продовжуватиме ігнорувати критичні проблеми цього міжнародного дитячого центру.

Про це Б.НОВОЖИЛОВ повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«2009-ий може стати останнім роком існування «Артека» як унікального соціокультурного явища. Держава повністю ігнорує проблеми, пов`язані з його функціонуванням. Не виконуються не тільки нормативно-правові акти на підтримку діяльності «Артека», але й міжнародні зобов`язання щодо підтримки й розвитку центру, закріплені угодою між урядом України і ЮНЕСКО. Держзамовлення на відпочинок дітей від профільного міністерства скоротилося більш ніж втричі. Третій рік підряд не виділяються кошти на капітальне будівництво і розвиток центру», - повідомив гендиректор «Артека».

Відео дня

Разом з тим, Б.НОВОЖИЛОВ наголосив, що «Артек» наполегливо бореться за своє виживання.

«І відбувається це на тлі необгрунтованих перевірок діяльності «Артека» різними інстанціями – лише в 2007-2008 роках центр відвідали 39 комісій, які так і не змогли виявити суттєвих порушень», - відзначив гендиректор.

При цьому він констатував, що ніхто з державних чиновників не виконує вимоги існуючих щодо «Артека» нормативно-правових документів, в яких регламентуються питання його підтримки в галузі фінансування й розвитку.

«Очікування виявились марними. Свідченням цього стало невиконання жодного пункту вказаних документів, особливо ухвалення Державного бюджету на 2009 рік без урахування потреб центру й подальше ігнорування державними органами проблем «Артека»», - сказав Б.НОВОЖИЛОВ.

Він повідомив, що за такої ситуації вже завтра на вулиці можуть опинитися 1100 висококваліфікованих педагогів - працівників «Артека».

«Унікальні педагогічні напрацювання, традиції і все те, що пов`язане з вихованням багатьох поколінь буде втрачено назавжди. Центру загрожує перехід у режим роботи звичайного літнього дитячого табору, що з огляду на його інфраструктуру і особливості діяльності є неможливим. Україна не тільки втратить «Артек» як символ єдності, дружби і мрії багатьох поколінь, а й зазнає серйозного удару по репутації й міжнародному іміджу», - підсумував гендиректор.