До хорошого швидко звикаєш, тому після закінчення довгих новорічних свят багатьом буває важко змінити затишний домашній диван на офісне крісло. За словами американських психологів, найважчим у цьому плані зимовим періодом є другий тиждень січня. Експерти розповіли, як подолати післясвяткову депресію, пише каліфорнійський портал Belmontshore.

Традиційно, одним із найсумніших днів у році вважається так званий ”сумний понеділок” (Blue Monday), який припадає на середину січня. День, коли він настане, розраховується за складною формулою, в якій враховуються такі чинники як погода, час, що минув із новорічних свят, та інші. Найближчим найсумнішим днем у році буде понеділок 23 січня, повідомляють Вести.ру. Тим, хто не хоче провести його в смутку, рекомендується слідувати таким порадам, пише психіатр і доктор медичних наук Майкл БРОДСЬКІ:

Cкажіть ”ні” самотності. Прагніть не гуляти наодинці, проводьте якомога більше часу в компанії друзів і близьких. Пам`ятайте: із зимовою нудьгою краще боротися спільно.

Відео дня

Не ставтеся до себе дуже суворо. Якщо ви вирішили з нового року кинути палити, сісти на дієту або перестати розкидатися грошима - чудово. Але якщо ви все ж таки зробили ”останню” затяжку, з`їли кілька шоколадок або купили в дім чергову чашку - не дорікайте собі. Розбийте ваші грандіозні плани на декілька послідовних кроків. Досягнення маленької мети дозволить вам подолати депресію й додасть упевненості в собі.

Збалансуйте раціон. Пригальмуйте з алкоголем - так, він, як правило, допомагає розслабитися, проте в депресивний зимовий період, коли нервова система виснажена, зайвий келих вина може лише ще сильніше увігнати вас у нудьгу. Їжте більше жирної риби (лосось, тунець) - вона сприяє виробленню серотоніна, що покращує роботу мозку й додає бадьорості. Також для боротьби з депресією рекомендується їсти індичку, шпинат і спаржу.

Займіться спортом. Фізичні навантаження відмінно допомагають відволіктися від похмурих роздумів. Якщо ж думки про пробіжку або похід на ковзанку в морозну погоду викликають у вас бажання, навпаки, загорнутися в теплий плед, просто вирушайте на 10-15 хвилинну прогулянку. Ось побачите: це підвищить вам настрій.

Не бійтеся лікарів. У тому випадку, якщо жоден із вищеперелічених засобів не допомагає вам подолати депресію, не соромтеся звернутися до лікаря. Якщо у вас спостерігається сильне порушення апетиту, ви весь час спізнюєтеся на роботу (або ж переживаєте через її відсутність), та ще й друзі говорять, що ви постійно ходите з кислим обличчям, зверніться до невропатолога. Краще побороти депресію на ранній стадії, ніж очікувати, поки сумні настрої захлеснуть вас із головою.