В українському суспільстві вельми сильні прояви ксенофобії, расової нетерпимості та антисемітизму, попри спроби влади подолати їх.

Як повідомляє “Німецька хвиля”, про це представники світової громадськості говорили на Глобальному форумі з протидії антисемітизму та расизму, який відбувся у Єрусалимі. Україну на зібранні представляли посол МЗС із особливих доручень Олександр ГОРІН і народний депутат Олександр ФЕЛЬДМАН (фракція БЮТ).

Спецпредставник ОБСЄ, депутат Бундестагу Герт ВАЙССКІРХЕН, зокрема, зазначив, що у Берліні велике занепокоєння викликають тенденції до зміцнення радикальних настроїв в Україні, Угорщині та Польщі.

Відео дня

Водночас О.ФЕЛЬДМАН наголосив, що до останнього часу статті Кримінального кодексу України та закони щодо неприпустимості розпалювання міжнаціональної ворожнечі майже не використовувалися за прямим призначенням. «Носіями юдофобських і расистських настроїв стають й окремі представники українського суспільства, ЗМІ, маргінальні групи. Особливо турбує радикалізація частини сучасної молоді», – зазначив депутат Верховної Ради.

Разом з тим він висловив сподівання, що нові законопроекти про покарання за публічне заперечення Голодомору і Голокосту та про посилення відповідальності за поширення ідей расової нетерпимості мають підвищити ефективність боротьби з цими проблемами.