Лонг’їр, Шпіцберген / фото Крістер Soerboe / Scanpix / LETA

На Шпіцбергені за пограбування банку був затриманий 29-річний громадянин Росії.

Це сталося вранці 21 грудня в Лонг’їрі, адміністративному центрі провінції Свальбард. Про це пише "Медуза".

Місцева влада називає чоловіка, ім'я якого не розголошується, туристом. Він погрожував працівникам банку рушницею, яку легально взяв в оренду. Як пише видання Svalbardposten, рушницю в місті можна орендувати, зокрема, для захисту від білих ведмедів.

Відео дня

Працівники банку (крім них, у приміщенні нікого не було) натиснули на тривожну кнопку, і росіянина затримали через 20 хвилин після злочину. Його заарештували на чотири тижні і відправили в місто Тромсе в материковій частині Норвегії.

«Інцидент показує, що ми, на жаль, більше не можемо уникнути злочинів, які раніше бачили тільки на материку», — заявила губернатор Свальбарда К’єрстин Асхольт.

Читайте такожУ США дві черниці програлі в казино півмільйона вкрадених доларів

The Local пише, що це перше пограбування банку в історії цього місця — не пояснюючи, яка саме територія мається на увазі. NRK уточнює, що такий злочин вперше здійснено в Лонг’їрі.

The Local та інші ЗМІ констатують, що шанси грабіжника на успішну втечу були невеликі в Лонг’їрі, де живуть дві тисячі осіб. Місцеве видання IcePeople зазначає, що в Лонг'їрі кілька тижнів тому встановилася полярна ніч (що могло б допомогти злочинцеві зникнути), але покинути місто в цей час року можна, головним чином, на літаку. У норвезьких соцмережах стали жартувати про те, що трапилося, називаючи це «найбезрозсуднішим пограбування банку в норвезькій історії»: грабіжник «забув подумати про шляхи відходу», при цьому справа відбувалася «на острові з дорогами протяжністю п'ять миль».

Архіпелаг Шпіцберген, який приблизно в 2 рази більше Бельгії, розташований в 1300 км від Північного полюса.