Американка відсвяткувала свій 109-й день народження та розкрила секрет довголіття / Колаж УНІАН, фото скріншот відео CBC

Жителька штату Меріленд Дженні Лібертіні відсвяткувала свій 109-й день народження та розкрила власний секрет довголіття під час гри з друзями у бінго (американська азартна гра, дечим схожа на доміно).

Як з'ясували журналісти CBC, останні три десятиліття вона провела "холостячкою", без чоловіка та стресу. Такі деталі життя Лібертіні розповіли 5 лютого її подруги та знайомі, зустрічаючи разом з нею день народження при будинку Святого Мартіна в Катонсвіллі, заснованому "Малими сестрами Успіння" (католицька релігійна конгрегація, яка фінансує безкоштовне медичне обслуговування для хворих та бідних). 

"Вона була без чоловіка, вона розлучена вже близько 30 років, так що ніякого стресу", - розповіла Пеггі Бокладж.

Відео дня

За словами друзів Дженні, усі її турботи полягають у переживаннях, як найкраще зіграти у кілька раундів бінго. Ця гра особливо подобається "рекордсменці", а на честь свята вона побажала влаштувати справжню вечірку. Про це розповіла директор з розвитку центру Марсі Ши-Френк. 

"Коли її запитали, що вона хоче зробити на свій день народження, вона відповіла, що хоче влаштувати вечірку з бінго", - сказала вона.

Дженні Лібертіні народилася в сім'ї сицилійських іммігрантів в 1915 році у родині з трьох братів та сестер. Свого часу вона була однією з перших жінок, найнятих на роботу в Адміністрацію соціального забезпечення.

Вона мала офіційного чоловіка та народила з ним у шлюбі сина Майкла. Так розпорядилася доля, що і коханий Дженні, і Майкл померли раніше за неї. Останній був її офіційним опікуном до власної смерті у віці 83 років. Потім опіка за Дженні стала відповідальністю Центру. До будинку престарілих вона потрапила у 105 років.

У цьому поважному віці Лібертіні вже майже не розмовляла, але взяла на себе обов'язок стежити за тим, щоб інші мешканці харчувалися, і навіть давала їм їжу зі своєї тарілки, розповідає Ші-Френк.

Нещодавно із Лібертіні стався небезпечний інцидент: вона невдало впала і тепер змушена пересуватися на інвалідному візочку. Після травми вона "майже перестала спілкуватися", - каже Ші-Френк.

Однак, попри всі труднощі, розрадою Дженні досі є бінго, і в ньому вона досі перемагає, стверджують її друзі. 

"Коли вона грає в бінго, вона тут", - сказала її подруга Джулі Снайдер.

У центрі Лібертіні знають як дуже турботливу і надзвичайно милу людину, яка тішить оточення власною усмішкою. "Я приїжджаю сюди щороку, тому що вона мене дуже надихає", - резюмував знайомий Дженні CBS News.

Рецепт довголіття старожила Чарльза Осінга

У грудні 2023 року своє 100-річчя відсвяткував ще один старожил США - мешканець штату Айова Чарльз Осінг. На честь поважної дати він навіть отримав подарунок від губернатора штату та привернув не аби яку увагу журналістів.

За словами Чарльза, він не робить у житті багато: з таким принципом Чарльз вже жив довго, а проживе ще більше. Про головні правила його довголіття - читай тут.

Вас також можуть зацікавити новини: