Дієтолог відповів, Чи можна з'їсти занадто багато салату / фото ua.depositphotos.com

Багато дієтологів і лікарів рекомендують їсти більше овочів, в тому числі мова йде і про салати. У салатах багато овочів, що дозволяє людям "їсти веселку".

"Хоча рутина може допомогти створити структуру та підтримати цілі схуднення, вона також може призвести до дисбалансу", - йдеться Мішель Мілгрім, MS RD CDN CCMS CLC, директор програми оздоровлення співробітників Northwell Health у коментарі Parade. "Якщо ви, наприклад, п'єте тільки каву протягом дня, то, швидше за все, у вас надлишок кофеїну і ризикуєте отримати зневоднення".

Однак Мілгрін зазначає, що в салати можна додавати різні інгредієнти, щоб задовольнити потреби в поживних речовинах. Такі організації, як Американська асоціація серця (AHA), рекомендують вживати чотири порції фруктів та овочів щодня.

Відео дня

"Деякі продукти мають високу поживність, наприклад, фрукти та овочі, які забезпечують організм великою кількістю вітамінів, мінералів та клітковини", - каже Келлі Редфілд, дієтолог з WellTheory.

Так що так, щоденне вживання салату приносить користь, хоча є і деякі застереження.

Що відбувається з організмом, якщо ви їсте салат щодня

Споживання поживних речовин різко зросте

Дослідження, проведене в 2019 році серед майже 10 тисяч дорослих, показало, що люди, які їли салат, споживали більше вітамінів A, B-6, C, E, K, фолатів, холіну та інших необхідних поживних речовин. Результати збігаються з результатами більш раннього дослідження 2006 року, в якому взяли участь понад 9 тисяч жінок і понад 8 тисяч чоловіків і яке показало, що люди, які вживають салат, зазвичай містять в своєму раціоні більше вітамінів C і E, фолієвої кислоти і каротиноїдів.

"Салати часто включають різноманітні овочі, листову зелень та інші поживні інгредієнти", - пояснює Тріста Бест, MPH, RD, LD, зареєстрований дієтолог Balance One Supplements. "Ці продукти багаті вітамінами, мінералами, антиоксидантами та клітковиною, забезпечуючи організм необхідними поживними речовинами, які підтримують загальний стан здоров'я".

Більше води

Пити багато простої води корисно, але це не єдиний спосіб гідратації.

"Споживання рідини відбувається не тільки з того, що ми п'ємо, але і з продуктів, які ми їмо", - говорить Мілгрім. "Фрукти та овочі складаються в основному з води, тому, коли ми збільшуємо споживання цих продуктів, ми, природно, підвищуємо рівень гідратації".

Поліпшення роботи кишечника, підшлункової залози та шлунка

Дослідження та експерти довели, що любителі салатів отримують більше клітковини.

"Фрукти, овочі, квасоля, горох і сочевиця - це всі продукти, багаті клітковиною", - каже Мілгрім. "Незалежно від того, чи їсте ви зелений салат, салат з нарізаних овочів, салат з квасолі, салат з цільного зерна або навіть комбінацію, ви насолоджуєтеся великою кількістю продуктів з високим вмістом клітковини".

"Клітковина сприяє регулярному випорожненню кишечника, допомагає запобігти запорам і підтримує здоров'я травної системи", - пояснює Бест. "Вона також сприяє зростанню корисних бактерій в кишечнику, що сприяє формуванню збалансованого і процвітаючого мікробіома кишечника".

На додаток до здоров'я кишечника, дослідження 2020 року показало, що споживання салатів дає й інші переваги, такі як поліпшення здоров'я серця та метаболізму, включаючи регулювання рівня цукру в крові.

"Вживання продуктів з високим вмістом розчинної клітковини може зменшити кількість холестерину, що поглинається з їжі, що призводить до зниження рівня холестерину та поліпшення артеріального тиску", - ділиться Мілгрім.

Що стосується цукру в крові: "Клітковина уповільнює всмоктування цукрів, запобігаючи різким стрибкам рівня глюкози в крові", - пояснює Бест. "Це може бути особливо корисним для людей з діабетом або інсулінорезистентністю".

Поліпшення стану шкіри

Бест стверджує, що салат корисний для найбільшого органу тіла - шкіри.

"Салати з високим вмістом поживних речовин містять вітаміни та антиоксиданти, які підтримують здорову шкіру", - ділиться Бест. "Наприклад, вітамін C, що міститься в таких інгредієнтах, як болгарський перець і цитрусові, допомагає синтезу колагену, сприяючи еластичності шкіри. Антиоксиданти також допомагають захистити шкіру від пошкоджень, спричинених ультрафіолетовими променями та забруднювачами навколишнього середовища".

Боротьба із зайвою вагою

Мілгрім каже, що салати, багаті овочами, менш ситні проте є застереження: важливо, що входить до складу салату.

"Найбільше, чого слід остерігатися в салатах, - це заправки", - попереджає Редфілд. "Заправки можуть містити тонну непотрібних калорій при низькій харчовій цінності. Через заправки в раціон потрапляє прихований цукор, жир і сіль".

Редфілд рекомендує використовувати прості домашні заправки, такі як суміш оливкової олії, лимонного соку, солі та бальзамічного оцту. 

Мілгрім каже, що серед інших винуватців - грінки, смажене і "черепашки" для тако.

Чи можна їсти занадто багато салату

Хоча салати можуть бути корисним доповненням до раціону - навіть щоденним, - їх можна з'їсти занадто багато.

"Надмірне здуття живота може означати, що у вашому раціоні занадто багато сирих продуктів, які часто зустрічаються в салатах", - пояснює Редфілд. "Сирі овочі можуть бути важко засвоюваними для деяких людей, тому поступово починайте їсти більше салатів".

Бест додає, що діарея, запор або нерегулярні рухи кишечника також є ознаками захворювання. Аналогічно, вам може знадобитися змінити раціон, якщо ви не наїдаєтеся або не отримуєте енергії.

"Якщо ви постійно відчуваєте себе незадоволеними або відчуваєте тягу до їжі, попри регулярне вживання салату, це може свідчити про те, що у ваших стравах не вистачає певних макроелементів", - попереджає Бест. "Це може привести до того, що згодом ви станете вибирати менш корисні продукти".

Крім того, недостатнє споживання калорій може призвести до того, що ви відчуєте себе виснаженими.

"Якщо ви відчуваєте втому або млявість, це може бути сигналом того, що ваш раціон повинен бути більш збалансованим", - говорить Бест.

Як приготувати салат, який вам дійсно сподобається

Салат не завжди є найбільш захоплюючою перспективою. Однак Мілгрім стверджує, що можна увійти в звичний ритм і дотримуватися норми "п'ять в день". Не змушуйте себе їсти те, що вам свідомо не подобається.

"Почніть зі складання списку речей, які вам подобаються", - радить Мілгрім. "Знайдіть спосіб виділити місце для цих овочів на вашій тарілці - у вигляді салату, гарніру або в складі страви. Якщо вам потрібне натхнення, знайдіть в Інтернеті прості рецепти з овочами, які вам подобаються, або зверніться за допомогою до зареєстрованого дієтолога, який допоможе вам досягти поставлених цілей".

Раніше УНІАН писав, що 100-річний лікар-дієтолог дав прості поради по харчуванню.

Вас також можуть зацікавити новини: