
Якщо вам потрібно використати велику кількість кабачків, можете приготувати з них смачну запіканку. Її можна їсти як гарнір до м’яса або ж як самостійну страву. Рецепт запіканки опублікувало видання Eatingwell.
До складу страви входять кабачки, гострий сир чеддер, зелена цибуля та хрусткий бекон. Завдяки сирному соусу смак кабачка значно покращується, а солоний бекон та зелена цибуля забезпечують для страви останній "насичений" штрих.
Інгредієнти для запіканки
• 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму;
• 4 середні кабачки, нарізаних кружальцями товщиною близько 0,5 см;
• 1 столова ложка несолоного вершкового масла;
• 1,5 столової ложки борошна;
• ¾ склянки незбираного молока;
• 2 столові ложки нежирної сметани;
• 1,5 склянки тертого гострого сиру чеддер;
• 1 чайна ложка суміші приправ з часником (без солі);
• ¼ чайної ложки копченої паприки;
• ¼ чайної ложки солі;
• ¼ чайної ложки меленого перцю;
• 1 велике яйце;
• ½ склянки подрібненого вареного бекону (приблизно 3 скибочки);
• 1 середня цибуля-шалот.
Як приготувати: покрокова інструкція
1. Розігрійте духовку до 190 градусів. Злегка змастіть форму для випікання олією чи маслом.
2. Розігрійте 1 столову ложку олії у великій антипригарній сковороді на середньому вогні. Додайте нарізані кабачки. Готуйте, часто помішуючи, 13-15 хвилин, поки шматочки стануть м’якшими. При цьому пильнуйте, щоб вони не перетворилися на кашоподібну масу. Не смажте їх занадто довго, бо потім запіканка буде водянистою.
3. Перекладіть кабачки у друшляк і дайте постояти їм 5 хвилин, щоб стекла зайва рідина. Промочіть додатково паперовими рушниками.
4. Розтопіть 1 столову ложку вершкового масла в середній каструлі на середньому вогні. Додайте 1½ столової ложки борошна. Готуйте, постійно помішуючи, приблизно 15 секунд. Продовжуючи помішувати, повільно влийте ¾ склянки молока та 2 столові ложки сметани. Готуйте на середньо-сильному вогні, часто помішуючи, доки по краях не почнуть утворюватися бульбашки.
5. Додайте склянку сиру чеддер, чайну ложку часниково-трав'яної приправи та по ¼ чайної ложки копченої паприки, солі й перцю. Готуйте, постійно помішуючи, до утворення однорідної маси - приблизно 1 хвилину. Зніміть з вогню. Додайте збите яйце і вимішайте до однорідності.
6. Розкладіть кабачки рівним шаром у підготовлену форму. Вилийте на них сирну суміш, посипте ¼ склянки бекону та рештою ½ склянки сиру чеддер.
7. Випікайте, поки сир не розплавиться, а по краях не почнуть утворюватися пухирці, - приблизно 10-15 хвилин. Посипте нарізаною зеленою цибулею та рештою ¼ склянки бекону. Дайте постояти 5 хвилин.
Чим корисна ця запіканка з кабачків
Кабачок багатий на антиоксиданти, що борються із запаленням та сприяють здоров'ю серця. Якщо ви використаєте жовті цукіні, то у них є лютеїн та зеаксантин, які підтримують здоров'я очей. З кабачків, як і цукіні, ви також отримаєте клітковину, необхідну для кишківника.
Сир чеддер, що входить до складу запіканки, має у собі білок і кальцій. Є дані, що регулярне вживання помірної кількості сиру може знизити ризик серцевих захворювань. У молоці, як і в сирі, теж є кальцій і білок, необхідні для здоров'я кісток і м'язів. Воно також може бути корисним для здоров'я вашого серця та мозку.
Раніше УНІАН розповідав, як смачно приготувати кабачки із сиром та медом у духовці. Для цього нарізаний кабачок запікають, потім посипають його сиром, який розплавляють до золотистого кольору. А крапля гарячого меду додає особливої нотки, ідеально збалансовуючи насичений смак сиру та м’який смак кабачка.