Чи потрібно класти яйце в пюре / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Картопляне пюре - універсальний і звичний нам всім гарнір, але його можна зробити ще смачнішим. Не всі кулінари знають, навіщо додавати яйце в пюре. Така проста порада може помітно поліпшити смак страви.

Навіщо додають яйце в пюре

Досвідчені кулінари додають яйце в пюре для шовковистої і ніжної структури. У кулінарії яєчні жовтки є емульгатором, поєднуючи інгредієнти, які зазвичай погано змішуються. Після перемішування яйця пюре стане гладким і повітряним, з дуже ніжним присмаком.

Ще одна причина, навіщо в пюре додають яйце (точніше лише жовток) - це поліпшення кольору страви. Після додавання жовтка навіть бліде пюре стане апетитно-жовтим.

Відео дня

Коли додавати яйце в пюре? Робити це потрібно не відразу після виключення вогню, а коли пюре трохи охолоне, інакше яйце згорнеться пластівцями. На один кілограм картоплі вистачить одного жовтка. Перед додаванням яйця до пюре обов'язково ретельно промийте шкаралупу під проточною водою.

Чи треба додавати яйце в пюре / фото ua.depositphotos.com

Чи безпечно додавати яйце в пюре

Хоч яйце і покращує смак пюре, є дуже вагома причина не додавати його в пюре. Справа в тому, що в сирих яйцях може міститися сальмонельоз, яким хворіють кури. 

Якщо побоюєтеся використовувати сирі яйця в кулінарії через сальмонельоз, то купуйте пастеризовані. У них точно немає інфекції. Також можна брати яйця у фермерів, які проводять і можуть підтвердити вакцинацію птахів.

Якщо ж ви принципово не їсте сирі яйця, то варто додавати їх в пюре лише в тому випадку, якщо воно буде проходити термічну обробку. Наприклад, якщо ви готуєте смажені картопляні палички, ліниві вареники або зрази. В інших випадках яйце в пюре можна замінити жирними вершками.

Також не можна додавати яйце в пюре, якщо страву будуть їсти діти. Дитячий організм погано перетравлює сирі яйця.

Вас також можуть зацікавити новини: