REUTERS

Захід було присвячено обговоренню питань реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», процесів розроблення перспективних планів та порядку проведення добровільного об’єднання територіальних громад. Одним з ключових акцентів в цьому контексті було зроблено на відкритті офісів з питань впровадження реформи у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади.

Нараду-семінар відкрив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій ЗУБКО, який наголосив на фундаментальній важливості реформи місцевого самоврядування й децентралізації задля стабільності та подальшої розбудови нашої країни. «У нас не має іншого шляху ніж провести ці реформи і рухатися до розвитку України», - зазначив пан ЗУБКО. Очільник Мінрегіону також подякував Раді Європи, міжнародній спільноті та Асоціації міст України за конкретні кроки з підтримки демократичних реформи в Україні й зокрема забезпечення функціонування офісів з питань впровадження реформи.

«Велика кількість країн континенту або вже провели реформу муніципальної консолідації, або сьогодні знаходяться у стадії реформування», - звернувся до присутніх директор Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи Даніель ПОПЕСКУ. «Я вірю, всі розуміють, що від стабільності та продуктивності діяльності органів місцевого самоврядування, від якості надання послуг на місцевому рівні залежить добробут країни загалом».

Відео дня

Пан Попеску також сконцентрував увагу учасників семінару на важливості надання в ході реформи не тільки більших ресурсів й повноважень органам місцевого самоврядування, а й більших можливостей громадянам брати участь у прийнятті владних рішень на місцях. «Громадяни мають бути залучені та почуті в процесі реформування», - зазначив представник Ради Європи.

Довідково: Спільну заяву про співробітництво зі зміцнення місцевого самоврядування в Україні між Мінрегіоном України та Радою Європи було підписано у Страсбурзі 17 квітня ц.р.