REUTERS

Влада Колумбії призупинила обприскування гербіцидами з повітря полів коки. Це пов'язано з побоюваннями з приводу того, що речовина гліфосат може викликати рак, повідомляє Lenta.ru з посиланням на The New York Times.

Прихильники цього рішення вважають, що обприскування було неефективним. Директор Центру досліджень проблем безпеки і наркотиків в Боготі Даніель Мехія (Daniel Mejía) сказав, що владі слід сконцентрувати зусилля на припиненні діяльності наркодилерів, а не розпорошувати над полями небезпечні речовини.

Проте низка експертів вважають, що призупинення обприскування може викликати бум у сфері виробництва кокаїну і зіграє на руку повстанським угрупованням, чиї прибутки залежать від наркобізнесу. На думку колишнього заступника міністра юстиції Колумбії Рафаеля Ньєто (Rafael Nieto), ризику зазнають працівники, яким доведеться виривати рослини на полях. Вони можуть стати жертвами нападу повстанців і наркодилерів, зазначив Ньєто.

Відео дня

Читайте такожБіля узбережжя Коста-Рики затонуло вантажне судно з токсичними хімікатами

США вимагають від Колумбії безкомпромісної боротьби з наркотиками і вважають обприскування полів дієвим методом. В Агентстві з охорони навколишнього середовища Сполучених Штатів стверджують, що канцерогенний ефект гербіциду не доведений. На початку травня американська влада заявила, що загальна площа полів коки в Колумбії в 2014 році зросла на 39 відсотків.

У березні 2015 року Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про те, що гліфосат, імовірно, викликає рак.

Програма з обприскування полів коки в Колумбії діяла протягом більш ніж 20 років.