Все сміття, яке витягають з океану дайвери, відправляють на переробку \ фото ua.depositphotos.com

За п’ять років група данських дайверів витягла з моря десяток велосипедів, кілька візків з супермаркету і навіть безголову статую Будди.

Дайвери регулярно збираються для того, аби не просто пірнати, а прибирати морське дно. Показувати людям, що на ньому є і тим самим заохочувати менше смітити.

Вони мисливці за антискарбами. Щоразу пірнають з нового місця - з картами їм допомагають екологи. І підіймають з морського дна усе, чого там не повинно бути. "Це не наше сміття. Це наше майбутнє", - каже учасниця прибирання.

Щороку в світовому океані осідає 12 млн тонн пластику. Екологи попереджають, якщо нічого з цим не зробити, за 20 років ця цифра потроїться. Над водою на дайверів уже чекають друзі на байдарках. Вони теж суміщають спорт з порятунком океану - і допомагають доправляти сміття на берег.

"Більшість того, що ми тут знаходимо - пластик щоденного використання, одноразові упаковки. Дуже важливо показати людям, що навіть за 30 років, викинуте залишається лежати на дні", - запевняє інструктор і волонтер Хелен-Джулі.

"Це крапля в океані, але якщо ми приберемо тут - принаймні, цього в воді більше не буде", - сказав один з учасників групи дайверів.

На березі все виловлене ретельно сортують й одразу везуть на переробку. Прибрати все сміття навіть навколо Данії дайвери не сподіваються, однак у них є надія надихнути усіх, хто бачить, чим вони займаються - бути трохи уважнішими і дбайливішими.

Вас також можуть зацікавити новини