Брудне повітря шкодить не лише легеням, але й шкірі / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Забруднення повітря, спричинене лісовими пожежами, призводить до сплесків захворювання на екзему та дерматит. Про це виданню The Times розповіла доктор Аріанна Шаді Коурош з Гарвардської медичної школи (США).

За її словами, вона спостерігала цю тенденцію минулого літа у Бостоні (штат Массачусетс, США), де кількість пацієнтів з екземою різко зросла на тлі масштабних лісових пожеж у сусідній Канаді.

Так, у серпні 2022 року, коли масштабних пожеж не було і рівень чадного газу в повітрі Бостона був стабільним, потік пацієнтів із дерматологічними проблемами був невеликим. Однак у серпні 2023 року, коли рівень чадного газу в повітрі зріс утричі через пожежі, кількість пацієнтів у дерматологічному відділенні зросла у вісім разів.

Відео дня

"До нас приходили пацієнти з екземою, яка була гіршою, ніж зазвичай, а в кількох випадках люди, які не хворіли на цей стан, і раптово отримали запалення шкіри", — сказала доктор Коурош.

Ще один обтяжливий фактор лісових пожеж полягає в тому, що пожежні використовують засоби гасіння, які містять фосфати амонію. Ці речовини поширюються в повітрі разом із димом і сприяють виникненню дерматиту.

Медик зауважує, що чадний газ сам собою може негативно впливати на шкіру як подразник. Але гірше те, що він також діє як каталізатор для інших подразнювачів, зокрема дрібних частинок пилу.

Доктор Курош також відзначила, що стан шкіри може погіршитися не лише через чадний газ від лісових пожеж, але й через інші форми забруднення повітря.

Інші матеріали про проблеми екології

Як писав УНІАН, масштабні ракетні атаки росіян негативно позначаються на якості повітря в українських містах. Наприклад, у Києві 29 грудня після російського нальоту різко зросла концентрація продуктів горіння у північній частині міста.

Також ми розповідали, що токсичне повітря у 2021 році вбило понад 500 тисяч людей у ЄС. Європейське агентство з охорони навколишнього середовища стверджує, що половини смертей можна було б уникнути, скоротивши забруднення навколишнього середовища до рекомендованих меж.

Вас також можуть зацікавити новини: