Забруднення повітря є одним з наймасовіших вбивць у світі / фото УНІАН, Денис Прядко

Через брудне повітря в 2021 році в ЄС загинуло понад півмільйона людей. Близько половини смертей можна було б уникнути, скоротивши забруднення до меж, рекомендованих лікарями, пише The Guardian.

Дослідники з Європейського агентства з навколишнього середовища (EEA) пов'язали 253 тисячі ранніх смертей з концентрацією дрібних частинок, відомих як PM2,5, яка перевищила максимальні нормативи Всесвітньої організації охорони здоров'я в 5 мкг/м3. Ще 52 тисячі смертей пов'язані з надмірним вмістом діоксиду азоту і 22 тисячі смертей сталися через короткочасний вплив надмірних рівнів озону.

"Цифри, опубліковані сьогодні EEA, нагадують нам, що забруднення повітря, як і раніше, є проблемою номер один для здоров'я навколишнього середовища в ЄС", - сказав Віргініюс Сінкявічюс, комісар ЄС із навколишнього середовища.

Відео дня

Лікарі кажуть, що забруднення повітря є одним з наймасовіших убивць у світі, але кількість загиблих швидко зменшиться, якщо країни очистять свою економіку. У період з 2005 по 2021 рік кількість смертей від PM2,5 в ЄС знизилася на 41%, і ЄС прагне досягти 55% до кінця десятиліття.

ВООЗ, яка посилила свої рекомендації щодо якості повітря в 2021 році, попереджає, що жоден рівень забруднення повітря не може вважатися безпечним, але встановила верхні межі для деяких забруднювачів. Європейський парламент проголосував у вересні за приведення правил ЄС щодо якості повітря у відповідність з правилами ВООЗ, але вирішив відкласти це до 2035 року.

"Хороша новина полягає в тому, що політика забезпечення чистого повітря працює, і якість нашого повітря покращується. Але нам потрібно домогтися більшого і ще більше знизити рівень забруднення", - сказав Сінкявічюс.

Вперше EEA оцінило повний тягар хвороб, викликаних забрудненням повітря. Крім аналізу загальної кількості загиблих, дослідники підрахували, скільки ще років населення жило з хворобами, викликаними поганим повітрям.

Для деяких проблем зі здоров'ям, таких як рак легенів та ішемічна хвороба серця, додатковий крок мало що змінив. Але відносно інших захворювань, таких як астма, виявлено високий рівень страждань, який не враховувався в статистиці смертності.

"Коли люди хворіють на рак легенів, зазвичай вони помирають дуже швидко. Що стосується інших захворювань - особливо астми, а також діабету або хронічної обструктивної хвороби легень - також існує важливий внесок цього стану життя з обмеженими можливостями", - сказав Альберто Гонсалес Ортіс, дослідник забруднення повітря EEA.

За оцінками EEA, в результаті хронічного обструктивного захворювання легенів,викликаного забрудненням PM2,5 у 2021 році, в ЄС буде втрачено близько 150 тисяч років життя і приблизно така ж кількість років інвалідності.

"Люди можуть тривалий час жити в поганих умовах. Беручи до уваги лише смертність, ми недооцінювали вплив забруднення повітря", - сказав Гонсалес Ортіс.

Спалювання викопного палива, автомобілі та сільське господарство виділяють великі обсяги токсичного газу й шкідливих частинок, якими люди потім вдихають. Найдрібніші з цих частинок, відомі як PM2,5, можуть потрапити в кров, де вони поширюються всім тілом і пошкоджують органи, від мозку до репродуктивних органів.

Розслідування, проведене Guardian цього року, показало, що 98% людей в Європі дихають повітрям, забрудненим такою кількістю забруднюючих речовин, що це порушує рекомендації ВООЗ. Тягар хвороб, як показують результати EEA, також в основному припадає на Східну і Південно-Східну Європу.

"Позитивною новиною є те, що влада на європейському, національному та місцевому рівнях вживають заходів щодо скорочення викидів за допомогою таких заходів, як розвиток громадського транспорту або їзди на велосипеді в центрах міст, а також за допомогою оновленого законодавства", - сказала Леена Юля-Мононен, виконавчий директор EEA.

Загразнение повітря і пологи

Як повідомляв УНІАН, вчені вперше змогли встановити, який вплив робить висока концентрація забруднюючих мікрочастинок в повітрі на кількість випадків народження мертвих дітей. Автори дослідження встановили, що щороку в світі майже мільйон дітей з'являються на світ мертвонародженими через високе забруднення повітря, яким дихали їхні матері.

Вас також можуть зацікавити новини: