Ілюстрація REUTERS

Фахівці ветеринарної медицини України зареєстрували чергові випадки небезпечного вірусного захворювання тварин - африканської чуми свиней (АЧС) в Донецькій, Херсонській та Харківській областях, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Читайте такожВ Україні змінили порядок ідентифікації та реєстрації свиней

Згідно з інформацією головних управлінь Держпродспоживслужби в згаданих областях, з 6 по 26 червня на території цих областей зареєстровано три випадки захворювання африканською чумою свиней. Діагноз АЧС підтверджений лабораторними дослідженнями.

Відео дня

У вогнищах захворювання проводяться заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Як повідомляв УНІАН, згідно з опублікованим у січні 2017 року прогнозом Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.

За даними Держпродспоживслужби, кількість випадків захворювання на АЧС в Україні у 2018 році скоротилося на 13% у порівнянні з 2017 роком - до 145.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається під час прямого контакту хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.