Ілюстрація REUTERS

Ветеринари з початку 2019 року станом на 17 травня зафіксували 21 випадок небезпечного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС), що на 73% менше, ніж на аналогічну дату минулого року, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Читайте такожВ Україні стало менше великої рогатої худоби і свиней

У повідомленні сказано, що з початку 2019 року АЧС виявлена на території 13 областей України. Зокрема, 11 випадків було зареєстровано серед домашніх тварин і 7 - у дикій фауні. Також було зафіксовано три інфікованих об'єкти.

Відео дня

За словами директора Департаменту безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродпотребслужби Бориса Кобаля, у порівнянні з 2017 і 2018 роками, коли було зафіксовано відповідно 77 і 78 випадків АЧС, у 2019 році чітко відмічається тенденція до скорочення кількості спалахів захворювання. Кобаль зазначив, що це скорочення стало можливим завдяки посиленню заходів контролю, які вживаються службою для ліквідації та профілактики АЧС, а також заходів біобезпеки, які здійснюють безпосередньо власники господарств.

Як повідомляв УНІАН, згідно з опублікованим у січні 2017 року прогнозом Держпродспоживслужби, якщо теперішня тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 мільйона свиней, або 4 мільярди гривень, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 мільярда гривень.

За даними Держпродспоживслужби, кількість випадків захворювання на АЧС в Україні у 2018 році скоротилася на 13% у порівнянні з 2017 роком - до 145.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не становить. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.