Ілюстрація / REUTERS

Експорт олійних культур з України в січні-червні поточного року скоротився на 5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить 619 мільйонів доларів, повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на слова заступника директора інституту Миколи Пугачова.

Читайте такожЕксперти спрогнозували, на скільки подорожчає цукор цього року

"За січень-червень 2019 року Україна експортувала олійних культур на 619 мільйонів доларів, що на 5% менше показників за аналогічний період минулого року", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що основним експортним товаром цієї групи залишилася соя, експорт якого в першому півріччі поточного року збільшився майже в 1,8 раза й становить 1,5 мільйона тонн на загальну суму 500 мільйонів доларів. Крім того, за звітний період Україна поставила на зовнішні ринки 181 тисячу тонн ріпаку на загальну суму 76 мільйонів доларів, а також 63 тисяч тонн насіння соняшника на суму 25 мільйонів доларів.

За даними експертів, найбільшим імпортером українських олійних в січні-червні була Туреччина, яка закупила цієї продукції в Україні на суму 199 мільйонів доларів. Закупівлі українських олійних культур у звітному періоді здійснювали також Єгипет з часткою 13,5% у загальній структурі експорту, Білорусь - 11,7%, Німеччина - 7,9%, Греція - 4,2%, Польща - 4,2%, Ліван - 4,1% і Португалія - 3,7%. У прес-службі зазначили, що сукупна частка цих країн перевищує 75% доходів від реалізації українських олійних культур.

Експерти додали, що в першому півріччі 2019 року Україна експортувала жирів та олії майже на 2,4 мільярда доларів, що на 3% перевищило показник за аналогічний період. Так, основним експортним товаром цієї групи в січні-червні стало соняшникова олія, якого Україна експортувала на суму близько 2,2 млрд дол., що на 2% більше аналогічного періоду минулого року.

Найбільшим імпортером жирів і олій українського виробництва за звітний період стала Індія, частка якої в загальній структурі українського експорту становила 32,1%. Значні поставки цієї продукції Україна здійснювала до Китаю (12,9%), Нідерландів (9,4%), Іраку (8,2%), Іспанії (6,3%) та Італії (5,6%).

Як повідомляв УНІАН, експорт насіння олійних культур у 2018 році скоротився на 7,5% у порівнянні з 2017 роком і склав 4,8 мільйона тонн на загальну суму 1,9 мільярда доларів.