Закон про запуск ринку землі був ухвалений Радою в першому читанні 13 листопада.

Верховна Рада при ухваленні закону про введення ринку землі повинна чітко прописати механізм компенсації фермерам ставок за кредитами на її придбання, вважає колишній виконувач обов'язків міністра агрополітики Максим Мартинюк. 

Він пояснив, що кредити для придбання землі, як правило, видаються на термін близько 30 років. Водночас українське законодавство поки не дає ніяких гарантій того, що фінансова підтримка фермерів, які візьмуть кредити на придбання землі, буде збережена хоча б у середньостроковій перспективі. «Наприклад, в цьому році ця схема буде працювати, тому що є відповідний рядок в бюджеті. А в наступному вона буде? Де гарантії того, що ця підтримка збережеться протягом усього терміну дії кредиту? Немає таких гарантій », - сказав він в ефірі« Радіо НВ »

Відео дня

На думку Мартинюка, таку гарантію можна було б прописати в Бюджетному кодексі - не менше певної суми або відсотка ВВП направляти для компенсації процентних ставок за кредитами, узятими для придбання землі. Наразі уряд планує компенсувати відсоткові ставки за кредитами на землю з коштів, які передбачені в бюджеті на 2020 рік на державні програми підтримки сільського господарства - 4 млрд грн. 

Однак Мартинюк нагадав, що в цьому році на держпідтримку було виділено значно більше - 6,3 млрд, і гроші призначалися відразу на кілька програм - на підтримку садівництва, тваринництва, на закупівлю фермерами вітчизняної техніки. Але новий уряд зупинив фінансування програм, і з запланованих 6,3 млрд грн буде виділено лише 4 млрд грн. Тому, на думку Мартинюка, запланованих на 2020 рік 4 млрд грн держпідтримки явно недостатньо, щоб за рахунок цих грошей ще й компенсувати відсоткові ставки за кредитами на придбання землі. «Тільки продаж вітчизняної техніки з цих 4 млрд грн вибере 1 млрд. Ще 300-400 млн грн піде на садівництво. І ми ще думаємо, що з цих грошей будемо компенсувати якісь кредити? », - вважає він. 

Крім того, незрозуміло, який орган буде розпорядником коштів, виділених на компенсацію процентних ставок. За словами Максима Мартинюка, необхідність створення такої фінансової установи лежить на поверхні, але наразі уряд про це нічого не говорить. 

Нагадаємо, що в першому читанні закон про запуск ринку землі був прийнятий Верховною Радою 13 листопада. До другого читання в законопроект було подано понад 2 тис. правок.