Традиційний для України фрукт різко подорожчав / фото pixabay.com

У цьому році в Україні суттєво подорожчали яблука, причому ціни на них продовжують встановлювати рекорди, якщо порівнювати з минулими сезонами. Про це УНІАН розповіла керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович. 

За її словами, в середньому по ринку ціни на яблука на 25-30% вищі, ніж у попередній рік. Одна з причин такої динаміки – обмежена пропозиція якісних яблук. Відіграє свою роль і те, що садівники зберігають якісні плоди для продажу у більш пізній термін. 

Не виключено, що зростання продовжиться. Причиною цього може стати сезонне зменшення обсягів вітчизняної продукції: коли після зими зменшуються доступність місцевих овочів та фруктів.

Відео дня

Якщо казати про квітень та червень, то дати точний прогноз доволі складно, однак загалом зростання цін може проявитись і у другому кварталі. Більш детальний прогноз допоможуть зробити аналіз нових даних про врожайність, імпортних обсягів та економічної ситуації в країні. 

Загалом, український ринок яблук характеризує волатильність, яка зумовлена багатьма факторами. На цінах може позначатись сезонність, якість врожаю, логістичні витрати, а також імпортно-експортні відносини. 

Ціни на яблука в Україні – динаміка 

Восени минулого року в Україні спостерігалось суттєве зниження цін на яблука. Так, від початку і до середини листопада вартість найпопулярніших сортів яблук впала середньому на 5-15%. 

У середині березня повідомлялось про різке зростання цін на яблука. Як розповіла тоді Тетяна Попович, формування закупівельних цін на товар нового врожаю відбувалось в межах 23-26 грн/кг, що було на 9-15% більше, ніж у попередній період. 

Вас також можуть зацікавити новини: