Павло Халімон

Знищення корупційних схем, пов'язаних з держпідприємствами, які займаються сільським господарством, дасть можливість істотно зменшити дефіцит державного бюджету.

Про це заявив народний депутат від Партії "Слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Павло Халімон в ході прес-конференції.

«На наступний рік недостача держбюджету буде близько 300 млрд грн, але ми з моєю командою знайшли спосіб, як істотно поповнити ці надходження. Я, як член аграрного комітету, хочу з упевненістю заявити про те, що якщо побороти всі корупційні схеми, пов'язані з держпідприємствами, які займаються сільським господарством, то це дасть можливість поповнить держскарбницю», - сказав депутат.

Відео дня

За словами Халімона, в останні роки корупціонери продовжують вимивати мільярдні кошти з держпідприємств, доводячи їх до банкрутства. Нардеп навів приклад, як лише на одному підприємстві в результаті корупційних схем державі було завдано збитків понад 50 млн грн.

Заступник голови профільного комітету розповів про схему, що проводилася на держпідприємстві "Дослідне господарство "Івківці", що знаходиться в Чернігівській області. Так, підприємством було укладено договір з приватною структурою "Батьківщина", яка викуповувала урожай за заниженими цінами, при цьому надаючи свої послуги з обробки землі за завищеними.

"Крім того, що урожай продавався за безцінь, ще й послуги з посіву, внесення добрив та захисту рослин надавалися за завищеними цінами. В результаті державі було завдано збитків понад 50 млн грн», - сказав Халімон.

Він розповів, що, в результаті звернення до правоохоронних органів і проведення перевірки, були встановлені факти зловживання службовим становищем посадових осіб цього підприємства і був встановлений матеріальний збиток.

Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах допоможе зменшити дефіцит бюджету - заступник голови профільного комітету Халімон

"Реальні масштаби зловживань я усвідомив, коли до мене звернувся фактичний господар підприємства, яке надавало послуги з посіву та внесення добрив, – колишній нардеп Олег Дмитренко. Він запропонував мені хабар у розмірі 40 млн грн для того, щоб продовжити свою незаконну діяльність», - повідомив Халімон і додав, що написав про це відповідну заяву в Нацполіцію наступного дня.

Він підкреслив, що такі випадки не поодинокі, і агропідприємство Дмитренка здійснює таку ж незаконну діяльність і на інших держпідприємствах в Сумській і Запорізькій областях, починаючи з 2016 року. За цими фактами також порушено кримінальні справи.

"Скільки грошей могло надійти до бюджету? Якщо ми за останній сезон виявили 50 млн, то за 4 роки, з 4 підприємствами, це 800 млн грн. Ви уявляєте, який загальний збиток може бути по всій території України», - зазначив депутат, додавши, що подав заяву в правоохоронні органи про пропозицію хабара.

Павло Халімон та Олег Піщенко

Присутній на конференції директор ДП "Дослідне господарство "Івківці" Олег Піщенко розповів, що він був призначений директором наприкінці серпня 2020 року, і за 22 роки роботи на підприємствах аграрної сфери вперше побачив таку кількість зловживань.

"Перші кроки, які я зробив, це проведення аналізу діяльності держпідприємства, і після проведення аналізу я звернувся до Національної академії аграрних наук з проханням призначити комісію для проведення фінансово-господарського аудиту підприємства, яким я керую. Але вже за результатами попереднього аналізу я можу сказати, що зловживання були дуже великими, і підприємство за 4 роки співпраці з приватною структурою «Батьківщина» дуже постраждало», - повідомив Піщенко.

Павло Халімон зазначив, що, якщо кожен громадянин, який має доступ до подібної інформації, буде звертатися в правоохоронні органи, це допоможе зменшити дефіцит держбюджету.

«Я доношу на особистому прикладі і показую, як в Україні можна боротися з корупцією... але хочу застерегти, що це титанічна робота, і старі корупціонери активно використовують свої зв'язки в провладних кабінетах і правоохоронних органах. І я не здивуюся, якщо проти мене вийдуть брудні матеріали в ЗМІ», - сказав депутат.

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що у даній справі буде винесено справедливе рішення, а боротьба з такими схемами продовжиться і допоможе викорінити корупцію.