REUTERS

Україна в майбутньому має відійти від ще радянського стандарту виміру обсягів природного газу в кубічних метрах до нового показником, який використовується в країнах ЄС, – енергетичних одиницях, які показують кількість енергії, яку містить "блакитне" паливо.

Читайте такожВеликобританія вирішила відмовитися від російського газу

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомила держкомпанія-оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз".

Відео дня

"Попереду нас чекають великі зміни. Україна повинна перейти від старих радянських стандартів до нових, прийнятим в країнах ЄС. Наприклад, якщо ми зараз вимірюємо газу в кубічних метрах, то в майбутньому перейдемо на енергетичні одиниці – мегаджоули або кіловат-години, або гігакалорії", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що "Укртрансгаз" та інші газові компанії чекає велика робота з модернізації обладнання для впровадження нового технологічного регламенту.

"Вже на сьогодні в платіжках побутових споживачів вказана інформація про те, скільком енергетичних одиниць дорівнює об'єм газу, який вони спожили. Поки ця інформація носить скоріше характер просвітницьких, але в майбутньому "блакитне" паливо, що постачається населенню, буде також вимірюватися в енергетичних одиницях", - повідомила прес-служба, відповідаючи на питання УНІАН про те, чи торкнеться впровадження нових одиниць населення.

Як повідомляв УНІАН, діюча в Україні система розрахунку газу не враховує його теплотворність. Тобто, споживач не знає, яку кількість тепла він отримує з одного кубометра газу.

Раніше представники газодобувних компаній говорили про необхідність впровадження нового стандарту виміру газу.