Ілюстрація REUTERS

Україна в січні 2019 року імпортувала тепловиділяючих збірок, які є паливом для роботи атомних електростанцій, на загальну суму 17,436 млн дол.

Читайте такожWestinghouse готова забезпечуваті ядерним паливом всі українські АЕС

Про це повідомляє Державна служба статистики.

Відео дня

За даними Держстату, в січні все ядерне паливо, що поставлялось до України, вагою 14,903 тонн, на суму 17,436 млн дол., було закуплено в Росії.

Як повідомляв УНІАН, Україна в 2018 році імпортувала тепловиділяючих збірок на загальну суму 523,2 млн дол., при цьому 70% поставок були здійснені з Росії.

В рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела – російської компанії «ТВЕЛ» - держкомпанія «Енергоатом» у квітні 2014 року уклала договір з компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції.

В кінці січня 2018 року «Енергоатом» і Westinghouse продовжили термін дії договору про постачання до 2025 року. На сьогоднішній день шведське паливо успішно експлуатується на Запорізькій та Южно-Української АЕС.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.