Иллюстрация REUTERS

Кабінет міністрів на базі однойменних філій держпідприємства (ГП) "Енергоринок" створив держпідприємства "Оператор ринку" і "покупець Гарантований", які забезпечать роботу нової моделі оптового ринку електроенергії. Відповідну постанову схвалено на засіданні Кабінету міністрів у середу.

Передбачається, що ДП "Оператор ринку" згодом буде перетворено в акціонерне товариство, 100% акцій якого закріплюється в держвласності без можливості приватизації або відчуження іншим способом. Документ наказує Міністерству енергетики та вугільної промисловості розробити та подати уряду проекти статутів підприємств.

Відео дня

Оператор ринку буде відповідати за сегменти ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку, для забезпечення цієї функції "Енергоринок" в кінці 2018 року придбав відповідне програмне забезпечення у словацької Sfera і почав його тестування. Гарантований покупець буде викуповувати е/е об'єктів відновлюваних джерел енергії за гарантованими державою цінами і забезпечувати її реалізацію.

Нагадаємо, відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії" нова модель оптового ринку електроенергії запуститься 1 липня 2019 року. Введення конкурентного ринку електроенергії є одним із зобов'язань України, зафіксованих у договорі про Асоціацію з ЄС.