Україна має намір в майбутньому купувати американський газ / фото focus.ua

Назване "історично важливим" підписання "газового" меморандуму між Україною, Польщею та США – поки всього лише декларація про наміри.

Читайте такожСША можуть зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2" – сенатор

Як пояснив директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, щоб наміри втілилися в життя, в подальшому потрібно підписати низку інших документів і працювати доведеться в трьох основних напрямках, по яких поки що спостерігаються серйозні проблеми, передає сайт «Сьогодні».

Відео дня

"Перше – це будівництво трубопроводу українською територією. Поляки і раніше були готові дотягнути його до нашого кордону, але будувати на українській території, природно, не збиралися. А у нас тоді порахували це невигідним. Друге – необхідно збільшити потужність терміналу в Свіноуйсьце, який зараз розрахований виключно на польські потреби. Там вільних обсягів немає, і навряд чи вони з'являться, адже газ законтрактований. І третє – зараз поставки американського скрапленого газу (СПГ, LNG) обмежені терміналами по зріджуванню газу на Атлантичному узбережжі США. Отже, їм треба збільшити свої потужності. Таким чином, потрібно буде укласти контракти на добудову трубопроводу, на збільшення потужності терміналу в Свіноуйсьце і на збільшення потужностей по зріджуванню американського газу. Тобто, якщо ми хочемо, щоб цей меморандум придбав реальні, практичні обриси, нам необхідно вирішити ці три проблеми", – вважає Рябцев.