Ілюстрація REUTERS

Позиція Європейського Союзу, яка полягає в тому, що сторони мають виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, не змінилася, незалежно від того, на чию користь ухвалено рішення - російського "Газпрому" або НАК "Нафтогаз України".

Читайте також"Нафтогаз" направив новий позов проти "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу

Про це написав у Facebook виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Відео дня

За його словами, коли підсумки рішення Стокгольмського арбітражу влаштовували російський "Газпром", в РФ підкреслювали необхідність виконувати ці рішення, посилаючись на позицію Єврокомісії.

"Україна виграла 4,6 мільярда доларів, і тому за підсумками двох рішень вже "Газпром" має заплатити "Нафтогазу" 2,6 мільярда доларів (4,6-2) плюс відсотки. Після цього позиція Євросоюзу не змінилася - "є рішення суду, і його потрібно виконувати", - написав він.

Вітренко додав, що в України та Євросоюзу повністю консолідована позиція щодо продовження транзиту через Україну після 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, у Росії неодноразово заявляли, що без відмови України від рішення Стокгольмського арбітражу на свою користь домовленості щодо транзиту газу "фактично неможливі".

28 жовтня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року.

За підсумками переговорів Україна виступила проти пропозиції російської сторони прив'язати до тристоронніх переговорів з транзиту газу питання про прямі постачання газу з Росії до України та про врегулювання арбітражних процесів між "Газпромом" і "Нафтогазом".