Ілюстрація REUTERS

Сьогодні Секретаріат Енергетичного співтовариства опублікував позитивний висновок щодо сертифікації компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) як оператора газотранспортної системи країни.

Читайте такожсхвалила Нацкомісія тарифи для «Оператора ГТС України»

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Відео дня

"Ми вдячні Секретаріату Енергетичного співтовариства за якнайшвидший розгляд та позитивний висновок про сертифікацію ОГТСУ. Це дуже важливий крок до завершення анбандлінгу. Україна в черговий раз продемонструвала, що виконує свої зобов'язання. Я впевнений, що новий оператор української ГТС вже з 1 січня 2020 року успішно почне діяльність поза групи Нафтогаз", - цитує прес-служба голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Наголошується, що згідно з вимогою, яким Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила попереднє рішення про сертифікацію "Оператора ГТС України", компанія сьогодні подала в Нацкомісію останні необхідні документи.

"Таким чином, процес відділення "Оператора ГТС" вийшов на фінішну пряму. Зараз сформовані всі необхідні передумови для винесення остаточного рішення НКРЕКП з сертифікації ОГТСУ і щодо ліцензування компанії на право здійснення господарської діяльності з транспортування природного газу з 01.01.2020 року", - йдеться в повідомленні компанії.

У "Нафтогазі" також зазначили, що до початку роботи нового оператора НКРЕКП має розглянути й остаточно затвердити відповідні тарифи на транспортування газу по українській ГТС.

Як повідомляв УНІАН, 22 листопада НКРЕКП схвалила рішення про попередньої сертифікації компанії "Оператор ГТС України".

Довідка УНІАН. Відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку та постачання природного газу стане запорукою формування незалежного та сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи.

Існування та робота оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.