Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про попередню сертифікацію компанії "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), що є важливим кроком не лише для адаптації європейського законодавства, а й у рамках переговорного процесу з "Газпромом" про продовження транзиту газу

Читайте такожУкраїну влаштує тільки довгостроковий контракт на транзит російського газу - прем'єр-міністр.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні сьогодні.

Відео дня

"Ухвалити попереднє рішення про сертифікацію ТОВ "Оператор газотранспортної системи України". Довести до відома Секретаріату Енергетичного співтовариства попереднє рішення про сертифікацію ТОВ "ОГТСУ" разом з усією інформацією, що стосується ухваленого рішення", - йдеться в проекті рішення.

Присутній на засіданні директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон нагадав, що Україна взяла на себе зобов'язання з проведення анбандлінгу (відокремлення ГТС від НАК "Нафтогаз України") в 2009 році в рамках підписання угоди про приєднання до Енергетичного співтовариства, а також відповідно до закону про ринок природного газу.

"Це важливий крок не лише з точки зору адаптації європейського законодавства у нас, але також це важливий крок у рамках переговорного процесу з "Газпромом" про продовження транзиту газу. Транзит приносить близько 3 млрд дол., і ми повинні зробити все, щоб зберегти транзит. Європейська комісія підтримує позицію України, але важливим є проведення анбандлінгу "Нафтогазу", тому ми вітаємо такий швидкий розгляд цього питання регулятором", - сказав він.

При цьому член НКРЕКП Ольга Бабій пояснила, що попередня сертифікація передбачає, що регулятор перевіряє всі проекти договорів, на підставі яких здійснюватиметься передача права власності та купівля корпоративних прав. Усі ці документи схвалені Кабінетом міністрів і опубліковані на його сайті.

"Фінальна сертифікація передбачає наявність цих документів. Сьогодні проходить попередня сертифікація на підставі схвалених Кабміном документів... Оператор буде незалежним, коли зробить усі необхідні дії", - підкреслила вона.

Як повідомляв УНІАН, 31 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається відокремлення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (анбандлінг), при цьому об'єкт як і раніше залишиться у власності держави. Закон підписаний президентом 17 листопада і набрав чинності.

У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". Водночас менеджмент Національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" нову філію - "Оператор ГТС України".

Відокремлення ГТС у нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, зберігши обсяги транзиту після завершення чинного контракту з "Газпромом".

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і поставки природного газу та електричної енергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дасть змогу посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.