Глава Минэнерго РФ Александр Новак не понимает, почему Украина не покупает российский газ / novostimira.net

Глава Міністерства енергетики РФ Олександр Новак вважає, що для України створено всі необхідні умови для купівлі російського газу.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав журналістам у Москві.

«Для України створено всі необхідні умови для купівлі та закачування газу. І те, що вони зараз не закачують газ, - це питання не економічного характеру. Це питання або відсутності грошей у «Нафтогазу», або наявності бажання української сторони загострювати ситуацію», - сказав Новак.

Відео дня

Читайте такожГазова війна з Росією: час грає на користь України Російський міністр зазначив, що для реалізації угод на транзит і постачання газу не потрібні ніякі протоколи, на яких наполягають Україна і Євросоюз.

«Всі необхідні умови для закупівлі газу і закачування створені, забезпечена конкурентоспроможна ціна. Ніяких нових протоколів не потрібно», - сказав він.

При цьому Новак підкреслив, що якщо Україна в серпні не почне закачувати газ у свої ПСГ (підземні сховища), то є ризики, що українська сторона не зможе закачати до середини жовтня 19 млрд куб. м для підготовки до осінньо-зимового періоду.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 30 червня заявив, що кінцева ціна для України на газ з РФ в третьому кварталі з урахуванням знижки складе 247,18 дол. за тисячу кубометрів. В результаті знижка становитиме тільки 39,97 дол. за тисячу кубометрів, або 13,92%.

Таким чином, Росія зменшила знижку на газ для України з 30% від ціни, обчисленої за формулою згідно з контрактом, до 13,92%.

«Нафтогаз України» з 1 липня припинив закупівлю газу у російської компанії «Газпром», оскільки 30 червня закінчився термін дії додаткової угоди між двома сторонами, а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були погоджені під час тристоронніх переговорів у Відні.