Перш ніж створювати консорціум із управління газотранспортною системою, Україна повинна перевести в реверс частину своїх трубопровідних потужностей для отримання газу з європейського спотового ринку.

Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club» Олександр Тодійчук у ході круглого столу «Хто приватизує українську ГТС?», організованого Інститутом Горшеніна.

За словами О.Тодійчука, використання в реверсному режимі частини трубопровідних потужностей української ГТС можна організувати без шкоди транзиту російського газу через територію України. «Україна має зведені трубопровідні потужності, не задіяні в транспортуванні російського газу до ЄС. Ми можемо через Словаччину приєднатися до об'єднаної газотрубопровідної системи Європи й отримувати з неї практично будь-який газ. Уже сьогодні є позитивні сигнали з Німеччини щодо закупівлі газу на спотовому ринку цієї країни», - сказав експерт і додав: «Не скористатися такою можливістю було б великою помилкою з боку української влади. Ми повинні зберегти за собою можливість отримати газ із Європейського Союзу. Як мінімум, ми повинні забезпечити собі можливість закачувати європейський газ у наші підземні сховища в літній період, коли ціни на спотовому європейському ринку, як мінімум, удвічі нижчі за ціни на газ за довгостроковими контрактами».

Відео дня

Разом із тим, О.Тодійчук не виключає, що «Газпром», не зацікавлений у виході України на європейський спотовий ринок газу, може блокувати ухвалення технічних рішень щодо реверсу української ГТС.

Як повідомляв УНІАН, 12 березня цього року в ЗМІ була опубліковано інформацію про те, що «Нафтогаз України» планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на поставки в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі.

Варіант реверсного використання частини газотранспортної системи дозволить імпортувати до країни газ по трубопроводах не лише з Росії, але й з Євросоюзу. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

Угода стане «пробною кулею» й розрахована на невеликі обсяги поставок - «Нафтогаз» має намір поки імпортувати з Європи близько 3 млн куб. м газу на добу. Але сам факт може зробити вирішальний вплив на подальші позиції України в переговорному процесі з «Газпромом».

Крім того стало відомо, що представники України провели переговори з Туреччиною та Болгарією з приводу використання одного з турецьких LNG-терміналів із тим, щоб потім організувати поставки газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну.