Ілюстрація REUTERS

Комітет з питань енергетики та житлово-комунального господарства у Верховній Раді має підтримати законопроєкт №8191, який передбачає добудову 300 МВт вітроенергетики та сприятиме відновленню експорту електроенергії в ЄС, повідомляє Українська вітроенергетична асоціація. 

Як зазначається, у цьому році вже було зафіксовано профіцит електроенергії і застосовані обмеження генерації сонячних електростанцій.  

"Враховуючи економічну доцільність експорту електроенергії держава має нарешті піти на давно очікуваний крок – забезпечити технічні та фінансові гарантії для добудови вітрових електростанцій, будівництво яких зупинилося саме рік тому – після повномасштабного вторгнення Росії", – підкреслюють в УВЕА. 

Відео дня

За інформацією асоціації, надання потрібних гарантій прописане в законопроєкті №8191, який ще в листопаді минулого року був зареєстрований в парламенті, однак так і не розглядався на профільному комітеті Ради.  

"Мова йде про не менш ніж 300 МВт потужностей вітроенергетики, які могли би бути добудовані ще до кінця 2022 року і зменшувати тривалість відключень цієї зими. ВЕС такої потужності можуть щомісячно генерувати 70 ГВт-год. електроенергії", – пояснили в УВЕА. 

"Хоч ця зима вже й закінчується, але нам надалі критично потрібні нові генеруючі потужності. Вони необхідні як для стабільності нашої енергосистеми, так і для відновлення експорту електроенергії при її профіциті в системі, адже в наших партнерів в ЄС є запит саме на "зелену" електроенергію", – додали інвестори. 

Тому УВЕА закликає Комітет з енергетики та ЖКГ розглянути продовження можливості отримати технічні умови та підписання договорів pre-PPA до кінця 2023 року, як це передбачено законопроєктом. 

Раніше голова Комітету палива та енергетики у парламенті Андрій Герус заявляв, що збільшення виробництва електроенергії на зелених електростанціях вже в найближчі місяці може дозволити частково – вдень – здійснювати експорт електроенергії з України в ЄС. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявляв, що завдяки "зеленій" генерації Україна побудує нову та децентралізовану енергосистему, якій будуть не страшні ракетні атаки. 

Також міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна у 2023 році має намір ввести в експлуатацію 500 МВт нових потужностей з виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. 

Експерти та інвестори вважають, що Україна з 2020 року втрачає інвесторів, які могли б вкладати кошти в зелену енергетику, оскільки Міненерго, Комітет з питань енергетики у Раді та НКРЕКП доводять галузь до стану банкрутства низьким рівнем оплати за електроенергію.