У наступні кілька місяців відбудеться курсової поворот - експерт / фото УНІАН

В Україні найближчими місяцями курс долара до гривні може зрости з 24,46 грн/$ до 27,5 грн/$.

Читайте такожАналітик прогнозує подалі падіння курсу долара в Україні

Про це в коментарі OBOZREVATEL повідомив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Відео дня

Фактори, які впливали на зміцнення гривні, вже вичерпалися, зазначає економіст. Тому незабаром варто очікувати падіння національної валюти щодо долара.

"У наступні кілька місяців відбудеться курсовий поворот і ми вийдемо приблизно на той же рівень, який був в кінці минулого року – 27,5 грн/$. Найближчі два місяці будемо бачити помірну девальвацію. Вона залежатиме від того, який курс захоче бачити Національний банк. Він може відпустити гривню або проводити інтервенцію. Курс може знизитися ще на кілька копійок", – розповів Юрчишин.

Наступного року Україна повинна буде віддати близько 2-2,5 млрд доларів за борговими зобов'язаннями. Посиляться й інші фактори, які будуть впливати на гривню, розповідає експерт.

"Це, насамперед, зовнішній торговельний дефіцит. Ось нам кажуть "долар зміцнився, оскільки у нас продають урожай", але цей фактор ще не дуже діє. По-друге, у нас в цілому торговельне сальдо погіршується. Якщо в першому кварталі торговий дефіцит був на рівні 5-6% ВВП, то зараз близько 8% за результатами другого кварталу. Це фактор ослаблення гривні", – заявив Юрчишин.

Нагадаємо, 24 вересня курс долара побив 4-річний рекорд - курс гривні до американської валюти у продажу був встановлений на рівні 24,46 грн/$. Нижче курс долара був тільки в січня 2016 року – 24,18 грн/$.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує, що курс гривні до долара в 2019 році становитиме 28,86 грн/$.