Антоніу Гутерріш  / REUTERS

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш побоюється виникнення «Великого розлому» у світі.

Про це він заявив, звертаючись до учасників загальнополітичної дискусії в Генеральній асамблеї, повідомляє Центр новин ООН.

Генеральний секретар попередив, що в нинішній нестабільний час, в епоху перекосів у співвідношенні сил в міжнародних відносинах назріває нова загроза, яка, можливо, ще й не набула значних масштабів, але цілком реальна.

Відео дня

«Я боюся, що станеться "Великий розлом": світ розділиться на два - дві найбільші світові економічні держави утворюють два окремі світи, які конкурують один з одним, кожен зі своєю домінуючою валютою, торговими і фінансовими правилами, власним інтернетом і ресурсами штучного інтелекту, а також зі своїми геополітичними та військовими стратегіями, що базуються на принципі "все або нічого"».

Читайте такожСША не видали російській делегації візи для поїздки на Генасамблею ООН

Гутерріш закликав зробити все, щоб не допустити «Великого розлому» і зберегти універсальну економіку, що базується на повазі до міжнародного права, і багатополярний світ із сильними багатосторонніми інституціями.

За словами глави ООН, ключ до запобігання конфліктам і загального процвітання - це беззастережне дотримання прав людини.

«Права людини мають загальний і неподільний характер. Не можна вибирати тільки ті, що нас влаштовують, й ігнорувати інші», - наголосив Гутерріш.

Люди мають право на безпечне і мирне життя, на добробут і гідний рівень життя, на здоров'я, житло та харчування, на соціальний захист та здорове навколишнє середовище, на освіту і гідну роботу.

Ці права червоною ниткою проходять через весь Порядок денний у сфері сталого розвитку на період до 2030 року, нагадав Гутерріш.

Однак сьогодні, за словами Генсека, багато цих прав безкарно порушуються або ставляться під сумнів.

«Процвітають нові форми авторитаризму, йде наступ на громадянське суспільство, частішають випадки переслідування захисників навколишнього середовища, правозахисників і журналістів», - нагадав глава ООН.

Нові технології використовуються для стеження вторгнення в приватне життя. Людство далеко і від ліквідації дискримінації жінок.