Ілюстрація REUTERS

Національна валюта України за певних умов могла б істотно зміцнитись, але навряд чи поверне втрачені в період кризи позиції й повернеться до позначки 8 гривень за долар.

Читайте такожДевальвація: експерт спрогнозував курс гривні до кінця року

Таку думку в коментарі УНІАН висловив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Відео дня

«Значне зміцнення гривні можливе, але повернення до показника «вісім гривень за долар» - навряд чи. Не варто забувати, що в міру зростання вартості долара зростали й внутрішні ціни. Тому говорити про повернення на колишній рівень курсу не доводиться, хоча б тому, що внутрішні витрати істотно зросли», - пояснив експерт.

За його словами, забезпечення серйозного припливу прямих іноземних інвестицій є запорукою суттєвого і довгострокового зміцнення нацвалюти.

Вишлінський нагадав, що уряд у своїй програмі пообіцяв залучити 50 мільярдів доларів інвестицій за п'ять років.

Значне зміцнення гривні цього року експерт вважає важливим сигналом для учасників ринку про те, що наша валюта може не лише падати, але й зростати.

Як повідомляв УНІАН, національна валюта України за офіційним курсом за вересень зросла до долара США більш ніж на 4%, а з початку року - більш ніж на 12%. До кінця вересня гривня вкотре оновила чотирирічний максимум - на рівні 24,08 гривень за долар. Рік тому курс у цей же час становив 28,08 гривень за долар.

Повний текст з коментарями експертів читайте на сайті УНІАН.