45% опитаних вірять, що у наступні 12 місяців економічне становище в Україні покращиться / фото УНІАН

Майже половина населення вважає, що протягом наступного року економічне становище в Україні покращиться.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" з 19 по 22 жовтня.

"На фоні зростання оптимістичних настроїв у країні після президентських виборів зросли і позитивні очікування щодо майбутнього. Так, сьогодні 45% опитаних вірять, що у наступні 12 місяців економічне становище в Україні покращиться, 26% – вважають, що воно не зміниться, і лише 15% – мають негативні сподівання. Ще 15% не змогли відповісти на це питання", - йдеться в дослідженні.

Відео дня

За даними опитування, у річній динаміці у всіх сферах помітна позитивна динаміка оцінки, адже у більшості сфер респонденти побачили позитивні зрушення. Так, найбільше позитивних змін опитані побачили у стані доріг: майже 40% відзначили покращення. Позитивні зрушення в курсі національної валюти відзначили 31%. У ситуації зі свободою слова та демократії покращення побачили 23%.

Згідно з результатами дослідження, 18% опитаних вважають, що за останні 12 місяців економічне становище в країні покращилося, 47% говорять, що воно не змінилося, і 29% – стверджують, що ситуація погіршилася.

"Подібні оцінки і щодо фінансового становища сімей: 17% – вважають, що ситуація покращилася, 53% – не побачили зрушень і 30% – сказали про погіршення. У динаміці з початку року кількість тих, хто негативно оцінював економічну ситуацію як у країні, так і у родині, зменшилася вдвічі", - йдеться в опитуванні.

Читайте такожУкраїна піднялась у рейтингу Doing Business на сім пунктів

Крім того, покращення міжнародного іміджу України побачили 21%, у відносинах України з Заходом - 19%, у рівні політичної стабільності - 14%, у вирішенні питання війни на Донбасі - 13%.

Також зазначається, що покращення можливостей в пошуку роботи побачили 18%, у боротьбі з корупцією - 17%.

Однак, згідно з опитуванням, попри загальну позитивну динаміку у ряді сфер респонденти швидше відзначали погіршення.

Так, швидше негативно оцінили зміни якості медичного обслуговування (45% – відзначили погіршення, 12% – покращення, 30% – відсутність змін), безпеки на дорогах (46% відзначили погіршення, 12% – покращення, 34% – відсутність змін), тарифів на комунальні послуги (52% відзначили погіршення, 8% – покращення, 3% – відсутність змін), цін на основні товари та послуги (73% відзначили погіршення, 18% – відсутність змін і лише 3% – покращення).

***Опитування проводилось з 19 по 22 жовтня методом особистого інтерв’ю (face-to-face) серед 2,5 тис. респондентів віком від 18 років і старше. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 2%.