Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України пропонує в новому законопроекті про працю зберегти звичну для українців тривалість робочого тижня в 40 годин, однак при цьому дозволити сторонам домовлятися про гнучкий графік роботи, при якому частину робочого дня працівник працює віддалено, іншу частину - в офісі.

Читайте такожВ Україні зменшили штрафи за порушення прав працівників

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, опублікувавши на своїй сторінці в соцмережі Facebook витяги з нового законопроекту про працю, який невдовзі буде винесено на розгляд уряду і опубліковано на сайті Мінекономіки.

Відео дня

«Тривалість дня визначають взаємні домовленості, а час відпочинку між робочими змінами має бути не менш як 12 годин. А для тих, хто хоче працювати менше 40 годин на тиждень, буде можливість домовитися про оплату пропорційно. Як і про інші умови роботи», - заявив міністр.

Він також розвіяв декілька міфів відносного нового законопроекту. Зокрема, міністр назвав неправдою інформацію про звільнення вагітних жінок, інвалідів, пенсіонерів, зазначивши, що новий закон навпаки дозволяє вагітним працювати з дому і за гнучким графіком, і при цьому мати соціальні й інші гарантії працівника. Також гнучкі умови роботи передбачено і для інвалідів та пенсіонерів.

Крім того, новий документ зберігає право укладати як безстрокові договори, так і договори на певний термін, а також у разі звільнення працівника за ініціативою роботодавця останній повинен виплатити грошову компенсацію, розмір якої залежить від терміну попереднього співробітництва з працівником.

«У законопроекті написано, що це (звільнити працівника - УНІАН) можна зробити просто за бажанням керівництва. Але тоді керівництво має заплатити зарплату за два місяці або більше. (Звичайно, є винятки - наприклад представників профспілок не можна так звільнити тощо)», - написав міністр.

При цьому сам працівник має право в будь-який час за власною ініціативою розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця письмово або зазначеними в трудовому договорі засобами електронного зв'язку не менше, ніж за два тижні.

«А ще - працівник зможе звільнятися за власним бажанням без обов'язкового відпрацювання двох тижнів», - додав Милованов.

Крім того, міністр зазначив, що частина так званих пільг для певних категорій працівників, зокрема й відсутність випробувального терміну, робить їх небажаними для роботодавців і часто не дає працевлаштуватися офіційно. У зв'язку з цим новий закон позбавляється від застарілих дискримінаційних норм, а випробувальний термін і для працівника стане можливістю придивитися до майбутньої роботи, колективу, керівництва.

Також пропонований Мінекономіки законопроект зберігає всі пільги для окремих категорій, зокрема, бійців АТО/ООС, вагітних жінок, мам/тата в декреті (до 3 років), осіб з обмеженими можливостями та неповнолітніх, а також передбачає, що кожен з пільговиків зможе влаштуватися на роботу, якщо матиме таке бажання. Також за мобілізованими до Збройних сил бійцями зберігається робоче місце і виплати на час служби.

Крім іншого, Милованов повідомив про збереження профспілок та здобуття ними більш широких можливостей з метою домовлятися з роботодавцями і працівниками.

«За новим законом профспілки стануть ефективним інструментом посередництва між роботодавцями і працівниками там, де це виправдано і необхідно. Тому робота профспілок регулюватиметься окремим законом, який також невдовзі буде розроблено», - зазначив міністр.

Також він повідомив, що новий закон вводить поняття нефіксованого робочого часу, тобто легалізує найняття персоналу, чиї послуги потрібні нерегулярно, а також вводить поняття учнівських, термінових й інших гнучких форм трудових договорів, при яких учні і студенти отримають легальну можливість знайти роботу, навіть якщо навчаються за денною формою.

Міністр додав, що трудові книжки не скасовуються, а перетворюються на цифрову форму, що зробить необов'язковою вимогу пред'являти даний документ за місцем роботи. При цьому інформація про трудовий стаж українців з 2000 року зберігається в електронних реєстрах, дані яких майже 20 років беруть для розрахунків пенсій та інших соціальних виплат. Разом з тим, працівники, які в подальшому хочуть користуватися трудовими книжками, зможуть це робити.

Як повідомляв УНІАН, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, в новому Трудовому кодексі буде переглянуто пільги для жінок і людей з інвалідністю, які створюють дискримінаційні умови, а також в документі можуть з'явитися положення про вільне відвідування офісу і роботу вдома.

За даними Держстату, в другому кварталі 2019 року рівень безробіття в Україні знизився до 7,8%, а рівень зайнятості населення у віці 15-70 років виріс до 58,6%.

За даними Державної служби України з питань праці, в Україні декілька мільйонів громадян працюють без офіційного оформлення трудових відносин.