Зростання надходжень до бюджету відбулося шляхом збільшення декларування товарів / фото УНІАН

Державна митна служба України з початку поточного року щодня перераховує до державного бюджету близько 1 мільярда гривень митних платежів.

Читайте такожПодаткові надходження до держбюджету в 2019 році зросли на 17%

Про це повідомив глава відомства Максим Нефьодов.

Відео дня

"Кожен робочий день з початку поточного року Державна митна служба України перераховує до бюджету близько 1 мільярда гривень. І це попри те, що в січні 2020 року, у порівнянні з січнем 2019 року, оподатковуваний імпорт зменшився на 5,3% - з 5,2 тисячі тонн до 4,9 тисячі тонн", - написав Нефьодов на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, при цьому Україна продовжує зменшувати ставки мита на товари європейського походження в рамках виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, а митниця надає відповідні преференції українським імпортерам.

"Однак жодних преференцій мінімізаторів і сірим імпортерам - за рахунок контролю за визначенням митної вартості в січні 2020 року, у порівнянні з січнем 2019 року, рівень митної вартості оподатковуваного імпорту збільшився на 6% (з 0,72 долара/кілограм до 0,76 долара/кілограм). Контрабандисти теж змушені декларувати товари - у порівнянні з відповідним періодом 2019 року у два і більше рази збільшилися обсяги декларування мобільних телефонів, взуття, комп'ютерної техніки тощо", - підкреслив Нефьодов.

Також глава митної служби зазначив, що попри те, що зміцнення гривні та падіння цін на сировинні товари не сприяли виконанню бюджетного розпису на січень, митниця очікує пожвавлення зовнішньоекономічної активності в лютому, і як наслідок, відповідного зростання надходжень до держбюджету.

"Ми мали дуже слабкий початок року навіть для січня, але далі пристойні темпи зростання. Наприклад, вчора щоденні збори досягли вже 2,1 мільярда гривень. Тому паніку, яку розносять деякі "доброзичливці-мінімізатори", можете не роздмухувати", - додав керівник митниці.

Як повідомляв УНІАН, митні надходження до державного бюджету України у 2019 році виросли у порівнянні з 2018 роком на 7,4% - до 14,6 мільярда доларів.

За словами голови Митної служби Нефьодова, історичний рекорд митних надходжень до держбюджету був зафіксований у 2008 році, коли було зібрано 18,1 мільярда доларів.