Зеленський незадоволений митницею: контрабанда відправила її в "нокаут" / фото УНІАН

Державна митна служба України пояснила недонадходження до державного бюджету в розмірі 13 млрд грн в січні-лютому 2020 року зниженням обсягів оподатковуваного імпорту сировинних товарів і зміцненням гривні, а на дані чинники відомство не впливає.

Читайте такожМитниця запустила портал відкритих даних, де є інформація про скарги на її роботу

Як сказано на сторінці митної служби в мережі Facebook, у відомстві зазначили, що стягують податки з імпорту товарів, тобто відсоток від вартості ввезеного в Україну товару, за винятком пільгових.

Відео дня

Зокрема, в січні-лютому оподатковуваний імпорт порівняно з аналогічним періодом 2019 року впав на 0,21 млрд дол., через що в бюджет митниця перерахувала на 0,27 млрд дол. менше.

У відомстві наголошують, що таке скорочення пов'язане з падінням сировинного імпорту (нафтопродуктів, вугілля, коксу), який становить 43% від загального обсягу імпорту.

У свою чергу, падіння сировинного імпорту митниця пояснила нагромадженими в сховищах запасами газу, оскільки були побоювання, пов'язані з припиненням транзиту з 1 січня, і скороченням споживання газу в Україні через рекордно теплу зиму, у зв'язку з чим потреба в його імпорті та розмитненні відпала.

«Доходи бюджету від митниці безпосередньо залежать від обсягів оподатковуваного імпорту. На обсяги такого імпорту, митниця не впливає, зате впливають зміни кон'юнктури світових ринків, соціально-економічна ситуація в країні, рівень доходів населення і промислового виробництва», - відзначають у митній службі.

Крім того, у відомстві зазначили, що недонадходження від митниці до держбюджету пов'язані зі зміцненням гривні, оскільки в бюджет-2020 уряд заклав курс гривні до долара на рівні 27 грн/дол., в січні-лютому 2020 гривня зміцнилась у діапазоні 23, 68-24,57 грн/дол.

«Коли вартість імпортованого товару в доларах залишилась такою ж, а в гривні вона знизилась, оскільки курс гривні зміцнився, ми отримуємо менше податків. Тобто митниця менше збирає: в січні-лютому 2020 року вона має зібрала в гривні менше (на 12,3 %) надходжень 2019 року. Зате в доларах - надходження в обсягу 1,9 млрд дол. залишились практично незмінними (якщо не враховувати надходження від «євроблях» як одноразового платежу в 2019 році», - резюмували у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Державна митна служба України в січні-лютому цього року провалила план митних надходжень до держбюджету, а також не ліквідувала повністю контрабанду.

За словами Зеленського, за два місяці нинішнього року невиконання доходів держбюджету України становило майже 16 млрд грн, з яких 13 млрд грн - недонадходження від митниці.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував на 7 березня проведення наради з фінансовим блоком, зокрема й з керівником Державної митної служби Максимом Нефьодовим, щодо провалу митних надходжень до державного бюджету.