Ілюстрація REUTERS

Національний банк України не отримував пакет документів для погодження набуття істотної участі в «Промінвестбанку», тому не погоджував зміну акціонера фінустанови.

Читайте такожНацбанк за місяць поповнив резерви майже на $700 мільйонів

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор попередив Міністерство юстиції та організатора торгів з продажу акцій «Промінвестбанку», які відбулися 4 березня, про ризики придбання істотної участі в банку без погодження.

Відео дня

Зокрема, новий акціонер може бути позбавлений права голосу та оштрафований, тоді як структура власності самого банку може бути визнана непрозорою. Це, своєю чергою, може стати підставою для визнання банку проблемним, а в разі не усунення порушень - неплатоспроможним.

Відзначається, що на сьогодні Нацбанк ідентифікував власників усіх 75 банків, а власники істотної участі в цих фінустановах отримали відповідне погодження.

В НБУ зазначили, що регулятор не втручається в процес купівлі-продажу акцій банків і процес виконання судових рішень, проте є інструменти для дотримання вимог щодо отримання попереднього погодження під час переходу права власності на акції банку.

Зокрема, одним з таких інструментів є включення в договір купівлі-продажу умови, за якою фактичний перехід права власності на акції банку відбувається після отримання погодження регулятора.

Як повідомляв УНІАН, виконавча служба продала контрольний пакет із 99,7726% акцій «Промінвестбанку» в рамках виконавчого провадження за 268,709 млн грн.

«Промінвестбанк» перебував у власності російського державного «Внєшекономбанку».

C березня 2017 року щодо українських дочірніх структур російських держбанків діють санкції, що забороняють виведення капіталу на користь материнських структур.