Фото УНИАН

Національний банк України оцінює втрати клієнтів у банках, які були визнані неплатоспроможними в ході очищення банківської системи, в 111 мільярдів гривень.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева після церемонії підписання меморандуму про співробітництво у сфері реалізації активів неплатоспроможних банків між Нацбанком, Мінекономрозвитку, Фондом гарантування вкладів фізосіб і Transparency International Україна.

"За нашими підрахунками, потенційні втрати клієнтів банків, які були виведені з ринку, становлять 111 мільярдів гривень, з них 59 мільярдів гривень – це втрати з не гарантованим вкладів Фондом гарантування, ще 52 мільярди гривень втратили суб'єкти господарювання", - сказала вона.

Відео дня

Голова НБУ нагадала, що в результаті проведеної очищення банківської системи за 2 роки з ринку виведено 80 банків, і на даний час Фонд гарантування вкладів фізосіб займається реалізацією активів цих банків, щоб повернути кошти клієнтам банків.

Читайте такожБанківська система України минулого року отримала майже 78 мільярдів збитку

Також Гонтарева зазначила, що заборгованість неплатоспроможних банків перед регулятором за кредитами рефінансування становить 53 мільярди гривень, у зв'язку з чим Нацбанк як кредитор також зацікавлений максимально ефективно продати майно цих банків.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Фонд гарантування вкладів фізосіб і Transparency International Україна підписали меморандум про співпрацю з питання побудови в нашій країні прозорої та ефективної системи реалізації активів неплатоспроможних банків і банків, які ліквідуються.

В процесі очищення банківської системи Національний банк України за 2014 і 2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банку, які передані в управління Фонду гарантування вкладів.

З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 13 фінустанов з урахуванням спільного з Міністерством фінансів рішення про виведення з ринку державного санаційного "Родовід Банку".

Раніше Фонд гарантування вкладів озвучував плани виручити від продажу активів неплатоспроможних банків у поточному році близько 15 мільярдів гривень.