фото УНІАН

Зростання імпорту в 2017 році є наслідком розриву торговельних зв'язків з тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей. Про це в ході засідання уряду заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Читайте такожІмпорт перевищує експорт: Держстат підрахував мільярдний дефіцит зовнішньої торгівлі

"У нас імпорт цього року збільшився, за рахунок чого? За рахунок блокади. Все, що ми купували за українські гривні, що належало Україні, сьогодні ми контрактуємо це все з-за кордону, і за це платять валюту і тиснуть на курс долара в країні, і це негативно впливає на торговий баланс в країні", - сказав прем'єр.

Відео дня

Гройсман зазначив, що в результаті блокади Україна в 2017 році втратила 1% ВВП, або продукції на кілька мільярдів доларів.

"Ці псевдопатріоти-організатори перекрили взагалі все, і тепер олігархи Януковича 100% контролюють всю економіку, яка належала Україні...З такими патріотами і ворогів не треба», - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк оцінює втрати економіки України внаслідок розриву торговельних зв'язків з тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей в 1,8 млрд дол. у 2017 і 0,5 млрд дол. у 2018 році.

У січні 2017 року активісти і ветерани АТО організували торговельну блокаду неконтрольованих територій Донбасу, зокрема, перекривши залізничне вантажне сполучення. В уряді неодноразово закликали припинити блокаду з-за шкоди економіці України і неможливості поставок дефіцитного антрацитового вугілля, однак блокада не була знята.

У відповідь на блокаду бойовики заявили про націоналізацію розміщених за лінією дотику всіх підприємств української юрисдикції, в тому числі підприємств фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова, після чого керівництво групи заявило про повну втрату контролю над цими структурами.

Президент України Петро Порошенко 16 березня своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про тимчасову заборону переміщення товарів, крім гуманітарних вантажів, через лінію розмежування у зоні АТО.